Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Държавният фонд на Сингапур влиза на пазара на логистични имоти в България

Инвестиционният фонд придобива компанията P3 Logistics Parks, която притежава незастроен терен за логистичен парк или производство край Костинброд

Държавният фонд на Сингапур влиза на пазара на логистични имоти в България

Снимка: P3 Logistics Parks

Държавният инвестиционен фонд на Сингапур сключи най-голямата сделка на пазара на бизнес имоти в Европа за тази година, съобщава CNBC.

Фондът придобива компанията P3 Logistics Parks, която притежава логистични имоти из цяла Европа, за 2,4 млрд. евро.

Продавачи на Р3 са TPG Real Estate и Ivanhoé Cambridge.

В активите на компанията влизат 163 логистични и складови имота в 9 европейски държави. Компанията има и терен до Костинброд, за който все още няма проект за застрояване. Най-много са обектите на Р3 във Франция, Чехия и Германия.

В момента Р3 строи в 11 нови града в същите 9 държави, в които компанията досега не е присъствала. До края на годината трябва да излязат около 300 хил. кв. м нови площи.

Сделката се очаква да приключи до края на тази година, тъй като подлежи на регулаторно одобрение.

В специално изявление сингапурският държавен инвестиционен фонд коментира, че пазарът на логистични площи в Европа има огромен потенциал. Фондът възнамерява да задържи мениджмънта на Р3, който ще продължи да работи по портфейла от имоти на компанията.

Фондът, който е един от 10-те най-големи в света, сключи редица сериозни сделки през тази година. През октомври например, заедно с индонезийската компания PT Mega Manunggal Property Tbk, придоби складове в Индонезия за 720 млн. долара.

През август фондът придоби две трети от американския строител на индустриални и жилищни имоти YES Communities. Сделката оцени YES на 2 млрд. долара, посочва Wall Street Journal.

През юли обаче сингапурският фонд предупреди, че ръстът на възвръщаемостта от инвестициите му се забавя и ще остане по-нисък в следващите 10 години. В годишния си доклад фондът отчете 3,7% средна възвръщаемост при деноминирани в долари активи за петгодишния период до края на март 2016 г. спрямо 6,5% за петгодишния период до края на март 2015 г.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Бизнес имотите в света са привлекли инвестиции за 1 трлн. долара