IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният инвестиционен фонд на Катар планира нови инвестиции въпреки кризата

Фондът подкрепя местните банки с милиарди долари, за да избегнат ликвидна криза

11:32 | 17.08.17 г.
<p>
	<i>Кадър от столицата на Катар Доха. Снимка: Архив Ройтерс</i></p>

Кадър от столицата на Катар Доха. Снимка: Архив Ройтерс

Държавният инвестиционен фонд на Катар планира да разшири инвестициите си въпреки дипломатическата криза, предава Ройтерс.

Главният изпълнителен директор на фонда шейх Абдулла бин Мохамед бин Сауд ал-Тани, коментира, че ръководството му не планира ликвидация на активи, както някои инвеститори спекулират. По думите му фондът съвсем скоро ще обяви нови международни инвестиции.

„Току-що приключихме обиколка на няколко страни и скоро ще има информация за нови, значителни инвестиции“, коментира той пред в. Lusail.

Икономиката на Катар е под натиск от началото на юни насам, когато Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бахрейн и Египет скъсаха всякакви връзки с емирството, обвинявайки го, че подкрепя тероризма – обвинения, които Доха отхвърля.

Страните имаха и списък с искания, които емирството отказа да изпълни, защитавайки се със суверенитета си. В момента преговорите продължават, водени от Кувейт.

Банките на четирите държави, които водят дипломатическата блокада, престанаха да оперират в Катар, като изтеглиха и депозити от финансовия сектор в Катар, което принуди държавният инвестиционен фонд да депозира милиарди в местните банки, за да предотврати ликвидна криза.

Официалните данни показват, че Катар е вложил в банките почти 11 млрд. долара от юни насам. Анализатори смятат, че сумата е дори по-голяма.

Въпреки че се смята, че държавният инвестиционен фонд на Катар разполага със съществени резерви от кеш, икономистите спекулират колко скоро фондът ще започне да ликвидира свои активи в чужбина – например да продаде чуждестранни акции или облигации, или пък имоти, за да продължи да подкрепя икономиката.

Шейх Абдулла обаче посочва, че санкциите срещу Катар не влияят на инвестиционната стратегия на суверенния фонд. Банкери, които пряко наблюдават дейността на фонда, също коментират пред информационната агенция, че не са осъществявани съществени продажби на активи въпреки кризата.

Една от сделките, която породи съмнение за ликвидация на активи, беше продажбата на част от акциите на фонда в Credit Suisse. Това обаче катарският фонд обясни с ребалансиране на портфейла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още