Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Държавните инвестиционни фондове все повече се насочват към нишови имоти

Най-значително се увеличават вложенията в студентски жилища и складове, както и в хотели

Държавните инвестиционни фондове все повече се насочват към нишови имоти

Снимка: FreeImages.com

Държавните инвестиционни фондове увеличават четирикратно инвестициите си в студентски жилища като залог за продължаване на разрастването на средната класа, която изпраща децата си да учат в чужбина, пише FT.

Инвестициите в студентски жилища в САЩ и Европа, осъществени от суверенни фондове, в периода 2011-2015 г. се движат в порядъка на 4% от общите им вложения. През 2016 г. обаче делът им скача до 15%, показват последните данни на IE Business School в Мадрид.

Хавиер Капапе, директор на лабораторията за богатство в учебното заведение, коментира, че държавните фондове търсят възможности за допълнителни инвестиции за период от 10-15 години, както и да улавят тенденции, които да повлияят положително на възвращаемостта.

"Те очакват семейства от средната класа в страни като Китай и Индия да могат все повече да изпращат децата си да учат в Европа и САЩ", коментира той.

Най-активният инвеститор в сектора през миналата година от всички държавни инвестиционни фондове е този на Сингапур с няколко сделки. Една от тях – в САЩ, е на стойност 1,6 млрд. долара, в която участват и Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB) и компанията за управление на имоти Scion Group. В друга сделка сингапурският суверенен фонд придоби студентски жилища във Великобритания за 700 млн. паунда.

На фона на ръста на електронната търговия държавните фондове увеличават и вложенията си в складове в Европа, отбелязва изданието. За периода 2011-2015 г. големите институционални инвеститори са изразходвали средно 21,5% от инвестициите си в недвижими имоти за логистични и индустриални площи, показват данните на IE. През 2016 г. вложенията вече достигат средно 26,5%.

Най-голямата сделка в сектора е тази за P3 Logistics Park от сингапурския суверенен фонд на стойност 12,25 млрд. евро.

Държавните фондове стават и по-креативни по отношение на инвестициите в нишови сектори, посочва изданието. Увеличават се и вложенията им в хотелския сектор и извършват повече частни сделки, като се отдалечават от сделки с трофейни активи.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Британският жилищен пазар отбеляза най-слабия си старт на годината от 2012 г.