Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Един от най-горещите имотни пазари в света се охлажда за втори пореден месец

През август цените на жилищата в Хонконг намаляха за първи път от 29 месеца насам

Един от най-горещите имотни пазари в света се охлажда за втори пореден месец

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на частните жилища в Хонконг намаляват за втори пореден месец през септември на фона на спада на фондовия пазар и задълбочаването на търговската война между Китай и САЩ, което помрачи настроенията на имотния пазар, предава Ройтерс.

Спадът миналия месец следва този през август, който беше първият от 29 месеца на един от най-недостъпните имотни пазари в света.

Още по темата
През септември цените на жилищата са се понижили с 1,4% спрямо август, сочат данни на правителството. Спадът се ускорява в сравнение с август, когато цените намаляха с 0,08%.

Въпреки това те остават високи, като са нараснали с 10,2% от началото на годината и с 14,1% на годишна основа през септември, сочат изчисления на Ройтерс въз основа на индекса на Хонконгската агенция за рейтинг и оценка.

Ултраниските лихвени проценти, ограничените наличности от жилища и големите капиталови потоци от купувачи от континентален Китай помогнаха за повишаването на цените на жилищата с над 200% за десет години, което предизвика многократни предупреждения от властите относно рисковете за балон на пазара.

Горещите цени на имотите разгневиха много местни жители и накараха властите в града да заделят терени за социални жилища и да предложат данък върху празните нови домове, за да не позволят на предприемачите да ги трупат.

Апартамент с площ от 60 кв. м на остров Хонконг е струвал средно 10,87 млн. хонконгски долара (1,39 млн. щатски долара) през септември, сочат официални данни.Краят на ултраниските лихвени проценти също подложи имотния пазар на натиск.

Търговските банки в Хонконг повишиха лихвите си по кредитите в края на септември за първи път от 12 години, което увеличи разходите за изплащане на ипотечните кредити. Очакват се нови повишения през 2019 г.

Анализатори очакват цените на имотите да намалеят с 10 до 15% идната година. В очакване на корекция потенциалните купувачи заемат изчаквателна позиция.

Очаква се трансакциите на вторичния пазар в континенталната част на града през октомври да достигнат най-ниското си ниво от март 2016 г., като броят на продадените нови домове вероятно ще надхвърли броя на продадените стари домове за първи път от декември 2015 г.

Пазарът на нови жилища остава относително стабилен предвид усилията на предприемачите да намалят продажните цени, да увеличат предлагането и да предоставят ипотечни планове, за да стимулират продажбите и да предотвратят плащането на данъка за празно жилище.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Испания е новото бойно поле за достъпните жилища по света