IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една от най-големите строителни компании в Китай спря плащания по дълга си

Sunac Holding е най-голямата китайска строителна компания, които спира плащанията тази година

14:32 | 12.05.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Sunac China Holdings спря плащания по доларова облигация и стана една от най-големите китайски имотни компании, които правят това на фона на рекордната вълна от пропуснати плащания, предава Bloomberg.

Четвъртата по големина строителна компания в Китай съобщи в уведомление до Хонконгската фондова борса, че не е платила лихва на стойност 29,5 млн. долара по облигацията преди края на гратисния период в сряда и че не очаква да направи плащания по други облигации.

Продажбите на жилища бяха значително засегнати от ръста на случаите на COVID-19 в Китай в последно време и това е влошило ликвидното състояние на компанията. Sunac е назначила правни и финансови консултанти, за да помогнат с оценката на капиталовата структура и ликвидността на компанията, става ясно от документа.

Имотният сектор в Китай се бори с дългова криза от миналата година след ограничителните мерки на национално ниво срещу прекомерното задлъжняване и поредицата от спирания на плащанията. Повече от десет строителни компании пропуснаха плащания по доларови облигации, включително гигантът China Evergrande Group. Доларовите облигации с висока доходност от китайски емитенти, повечето от които са имотни компании, разширяват загубите, след като записаха спад за рекорден осми пореден месец през април.

Sunac е най-голямата строителна компания, която спира плащания по публична облигация тази година. Строителната компания засилва опасенията за нова вълна от спиране на плащанията по дълга от имотни компании, които само преди няколко месеца бяха смятани за сигурни кредитополучатели.

Sunac пропусна първоначален краен срок миналия месец за лихвено плащане по доларова облигация с доходност от 7,95% и падеж през 2023 г. и имаше 30-дневен гратисен период, който изтече в сряда. Спирането на плащанията може да доведе до неспазване на ангажиментите и по друг чуждестранен дълг.

Въпросното плащане е първото от четири лихвени плащания по доларови облигации, които първоначално бяха дължими през април, но притежатели на облигации казват пред Bloomberg News, че не са получили плащания. Китай Китай

Почти всички спирания на плащанията по облигации тази година сред китайски емитенти са от строителни компании. Много други компании в сектора са обменили или удължили сроковете за изплащане на дълг, за да запазят ликвидни средства на фона на слабите продажби на жилища и невъзможността на компаниите да рефинансират чуждестранни облигации.

Sunac е в центъра на вниманието от месеци. Компанията има неизплатени лихви по доларови облигации на стойност 7,7 млрд. долара, една от най-високите суми за китайски строителни компании, сочат данни на Bloomberg. Нейните книжа и доларови облигации се сринаха с около 80% от септември насам, когато писмо на филиал на компанията до местните власти с искане за „специална политика на подкрепа“ стана обществено достояние.

В съобщението си от четвъртък Sunac отбелязва, че предвид ограниченията пред ликвидността няма гаранции, че ще може „да изпълни финансовите си задължения, когато е необходимо или в релевантен гратисен период“.

Ненавременното плащане или невъзможността да се намери навременно решение с кредиторите „може да доведе до ускоряване на релевантните финансови задължения или предприемането на правораздавателни действия“, се казва още в съобщението.

Sunac набра 7,4 млрд. хонконгски долара (945 млн. долара) през ноември от продажбата на акции и дял в подразделението си за управление на имоти. В същото време контролиращ акционер и президентът Сун Хонбин предоставиха личен безлихвен заем на стойност 450 млн. долара на Sunac наред с редица имотни магнати, които се бръкнаха в собствените си джобове, за да помогнат на компаниите си.

Строителната компания, която все още не е обявила резултатите си за 2021 г., стигна до кръстопът в изплащането на дълга си това тримесечие след понижения на кредитния ѝ рейтинг. Тя успя да отложи за над 18 месеца плащане на стойност 4 млрд. юана (592 млн. долара), дължимо на 1 април. Първите 10% от главницата по облигацията са дължими на 15 май преди края на гратисните периоди по други лихвени плащания по доларови облигации. В същото време облигация в юани на стойност 1,44 млрд. юана трябва да достигне падеж на 13 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
kloynat
преди 1 година
zapo4va se madein 4ina kato za na4alo posle i y nas bylgaristan
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още