IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една от най-големите вериги за дрехи в Европа обмисля навлизане на гръцкия пазар

Primark може да се позиционира в един от двата мола, които предстои да се построят в атинското предградие Елинико

13:30 | 25.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Paul Hanna/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Британската верига за евтини дрехи Primark обмисля навлизане на гръцкия пазар и е заинтересована да отвори голям магазин, съобщава гръцкият вестник „Катимерини“.

Компанията е отправила запитване за обект с площ от 10 хил. кв. м в един от двата мола, които предстои да бъдат построени в предградието на Атина Елинико.

Възможно навлизане на един от най-големите търговци на дрехи в Европа на гръцкия пазар вероятно ще предизвика значително преструктуриране на бизнес картата в страната. Компанията ще конкурира местни играчи като Jumbo и чуждестранни вериги като H&M и Zara, тъй като продава широка гама от продукти – от детски стоки до домашни потреби и храни.

Primark е филиал на листнатата в Лондон британска група ABF, чиято основна дейност е насочена към производството на захар.

Навлизането на веригата на гръцкия пазар се случва в труден момент за гръцките търговци на дребно. Оборотът на търговията на дребно в страната се е сринал с около 4,5 млрд. евро през 2020 г. заради пандемията и блокадите, като само за четвъртото тримесечие на миналата година загубата е 1,5 млрд. евро. Това показаха данни от вторник на Гръцката статистическа служба (ELSTAT), цитирани от „Катимерини“.

Според данните на ELSTAT общият оборот на търговците на дребно в Гърция е достигнал 47,25 млрд. евро, което е спад с 8,6% спрямо 2019 г., когато беше 51,72 млрд. евро.

Оборотът на магазините за бижута и часовници е намалял с 46,8%, а този на търговците на дрехи се е свил с 39,8%.
Компаниите, които предлагат онлайн продажби, са обявили ръст на оборота си с 18%, а компаниите, продаващи компютри и софтуер, са отбелязали скок с 13,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още