Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Една пета от китайските жилища са празни

Това означава, че без обитатели са 50 млн. домове

Една пета от китайските жилища са празни

Снимка: Архив Ройтерс

Мантрата на китайския президент Си Дзинпин, че жилищата трябва да бъдат за живеене, очевидно остава нечута, тъй като десетки милиони апартаменти и къщи в страната стоят празни.

Според данни от проучване, което предстои скоро да бъде публикувано, приблизително 22% от китайските градски жилища стоят незаети. Това посочва проф. Ган Ли, който провежда основното проучване. По думите му това означава, че над 50 млн. жилища са празни, съобщава Bloomberg.

Още по темата

Кошмарът за политиците е вариант, при който собствениците на подобни имоти ще побързат да ги продадат при появата на първите пукнатини на имотния пазар, което ще доведе до спирално понижение на цените. Актуалните данни от проучването, което е проведено през 2017 г., предполага, че усилията за ограничаване на имотните спекулации – смятани за ключов риск пред финансовата и социална стабилност, са недостатъчни.

„Няма нито една друга държава с толкова висок брой на незаети имоти“, посочва Ган. По думите му при поява на пукнатини на пазара жилищата, с които собствениците ще искат да се разделят, ще ударят Китай „като потоп“.

Сред възможните решения на проблема е въвеждането на имотен данък или такъв върху незаетите площи, въпреки че е трудно да се определи точната дефиниция на незаето жилище.

Данните показват, че нивата на свободни площи от 22,4% не са се променили значително от предходното изследване през 2013 г. Тогава свободните жилища са били около 49 млн., но по думите на Ган сега са над 50 млн.

Ваканционните жилища и тези, които стоят празни, след като обитателите им са емигрирали, също влизат в сметките за незаети имоти. Но най-голям принос за високите им нива са покупките на жилища за инвестиции, посочва още професорът.

Налице са икономически разходи за свободните жилища, тъй като те затрудняват предлагането, което на свой ред оказва възходящ натиск върху цените и изтласква младите купувачи извън пазара, посочва Кайдзи Чън, който е съавтор на друг имотен доклад, посветен на китайския имотен бум на Федералния резерв в Сейнт Луис.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
7
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Аз само да питам. В България колко са незаетите жилища?

В една статия, която излиза на първа страница по "България незаети жилища" пише:

"Жилищата в България: по-празни, но все по-скъпиПочти 1 млн. жилища са необитаеми, но 1 млн. души живеят в пренаселени имоти, а наемният пазар е изключително слаб"

"В София незаетите жилища са 24%, в София-област - 48%. Въпреки това строителството е активно"

"Имотният пазар страда от сериозно изкривяване, показва анализът. От една страна, в България има около 1.2 млн. незаети и необитаеми жилищни единици (или 30% от общия жилищен фонд, 43% от жилищата в селските райони и 25% от тези в градските райони). "


Още от По света
Китайски инвеститори изкупуват луксозни жилища във Виетнам