IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едно на всеки осем продадени жилища в Хонконг е с площ под 24 кв. м

Цените на жилищата в Сингапур достигат двегодишен връх през четвъртото тримесечие

13:35 | 04.01.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

На най-недостъпния жилищен пазар в света едно на всеки осем продадени жилища е "наноапартамент", термин за малко жилище в Хонконг, предава Bloomberg.

Рекордните 13% от продадените апартаменти през 2019 г. са били с площ под 24 кв. м, или по-малки от две паркоместа, сочи доклад на Liber Research Community, публикуван в понеделник. Малките апартаменти са съставлявали едва 0,2% от общите продажби през 2010 г.

Космическите цени на жилищата в Хонконг затрудняват младите хора да навлязат на имотния пазар. Достъпността на имотите в града е най-ниската в света, изпреварвайки други горещи жилищни пазари като Ванкувър, Сидни и Лос Анджелис.

През последните години предприемачите предлагат по-малки жилища на купувачите, за да могат да си ги позволят. Въпреки че цената дори на малките апартаменти надхвърля 5 млн. хонконгски долара (645 хил. щатски долара), те едва покриват основни необходимости. Хонконг Хонконг

Сред 8550-те наноапартамента, изследвани от Liber Research между 2010 и 2019 г., 85 на сто нямат отделна баня, а 70% нямат прозорец в тоалетната. Почти всички имат отворена кухня.

Тясната жилищна площ отдавна е проблем в Хонконг. Хората с ниски доходи прибягват до т. нар. жилища-ковчези, в които на практика има място само за едно легло. Някои хора, които не могат да си позволят да плащат наем за жилище, но предпочитат по-големи площи, живеят незаконно в индустриални сгради или жилища-контейнери.

Henderson Land Development е най-големият продавач на наноапартаменти с една трета от продажбите през периода, сочи докладът.

Макар че икономиката на града е под натиск по време на пандемията, а безработицата достигна 15-годишен връх, имотният пазар остава устойчив. Цените на жилищата са намалели само с 1% през 2020 г., сочат данни на компанията Centaline.

В същото време цените на жилищата в Сингапур са достигнали над двегодишен връх през четвъртото тримесечие. Градът държава прогнозира възстановяване от най-тежката си рецесия от независимостта насам на фона на разпространението на ваксините срещу COVID и смекчаването на ограниченията.

Цените на жилищата са скочили с 2,1% през трите месеца до 31 декември, сочат първоначални данни на Службата за градско преустройство, публикувани в понеделник. Това е най-силният ръст от първото тримесечие на 2018 г., когато цените скочиха с 3,9%, отбелязва Bloomberg.

Това е трето поредно тримесечие на ръст въпреки безпокойството, че цените на жилищата ще намалеят на фона на блокадите и затварянето на границите на зависимия от туризма и търговията остров. Сингапур се нарежда до страни като Австралия и Нова Зеландия, Великобритания и САЩ, където имотните пазари постигат ръст по време на пандемията, тъй като ниските лихви стимулират търсенето.

Цените на недвижимите имоти може да нараснат още тази година, тъй като правителството очаква икономиката да се разшири с 4% до 6% спрямо свиването с 5,8% миналата година. Страната в Югоизточна Азия смекчи мерките за социално дистанциране и започна програмата си за ваксиниране на населението, като първите ваксини бяха поставени на здравни работници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
simbad
преди 3 години
Че в София всяко второ е под 24м2. Уж взимаш 50 а те 25, стълбища, стени, ВИК шахти всичко влиза ,само не и жилищна площ. Но *** няма понятие от математика от 4 клас да разбера как се смята жилищна площ , освен тва *** е *** и живее в шахтата, а един ден като дух и във стените ще живее затова си плаща като поп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Веск
преди 3 години
Цивилизационни извращения. Въпрос на ценности, разбирания, приоритети. Ако имаш 500 000 долара вместо в копторка-кучешка колибка нейде си, можеш да си купиш сносно жилище почти из целия свят и даже да ти останат повече от половината за да изживееш достойно и нормално живота си - примерно блзо до море, планина, природа, паркове и т.н. Цивилизационните извращение на съвременното общество нещо ми идат в повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още