IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египет планира изграждането на нова столица

Градът ще се намира на изток от Кайро и в него ще се премести правителството заедно с всички министерства

17:21 | 14.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Египетското правителство обяви, че планира да изгради нова столица на изток от Кайро, която е сегашната столица на страната, пише BBC.

Министърът на жилищното строителство Мустафа Мадбули заяви, че проектът ще струва 45 млрд. долара и ще отнеме пет до седем години. По думите му целта е да се облекчи натовареността и пренаселеността на Кайро през следващите 40 години

Новината беше съобщена по време на инвестиционна конференция, която има за цел да съживи египетската икономика. Срещата, организирана в курорта Шарм ел-Шейх на Червено море, привлече инвеститори от Кувейт, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Мадбули заяви, че се предвижда египетския парламент и министерствата, както и чуждестранните посолства да се преместят в новата столица.

“Говорим за една световна столица”, коментира той.

Името на новия град все още не е известно, но се знае, че на територията на населеното място ще има близо 2000 училища и колежи, както и повече от 600 заведения за медицинска помощ. Според създателите му проектът ще доведе до откриването на над 1 млн. работни места.

Предвижда се да бъдат изградени и къщи за около 5 млн. жители, а общата му територия ще е 700 кв. км.

Проектантите посочат, че градът ще е “разположен по протежение на коридора между Кайро и Червено море”. Той ще бъде издигнат от Capital City Partners, фонд за частни инвестиции в недвижими имоти, ръководен от Мохамед Алабар от ОАЕ. Дубайският бизнесмен е отговорен и за строежа на най-високата сграда в света - Бурж Халифа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още