IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК затваря половината си сгради в Брюксел, работата от вкъщи става приоритет

Над 90% от служителите на Комисията искат да работят от разстояние поне два-три дни в седмицата

12:35 | 26.05.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейската комисия планира да затвори половината от 50-те си офис сгради в Брюксел до 2030 г., тъй като цели да слее офис площи и да позволи работата от вкъщи и след пандемията, пише онлайн изданието Politico.

Еврокомисарят по бюджета и администрацията Йоханес Хан заяви във вторник, че институцията „ще намали значително броя на сградите през идните десет години“ до само 25 сгради в столицата на ЕС. Хан допълни, че тази „дългосрочна политика към сградите до 2030 г.“ цели да направи Комисията „по-зелена“, като намали произвежданите от тях въглеродни емисии, а също и „по-дигитална“, запазвайки работата от вкъщи като стандартна практика след края на коронавирусната пандемия.

Това е забележителна промяна в политиката на институция, която колективно представлява втората по големина икономика в света. И показва драматичния начин, по който пандемията променя очакванията за работата. Тя също така илюстрира все по-голямото интегриране на климатичните цели в управленските решение в най-влиятелните институции в света.

„Като всички държавни и частни организации се стремим към постигането на най-полезния баланс между офиса и работата от вкъщи в дългосрочен план…, това е новата норма“, заяви Хан. „Направихме допитвания и над 90% от служителите ни много подкрепят възможността да работят от разстояние два-три дни в седмицата“, допълни той.

Еврокомисарят посочи още, че „офис площите ни ще бъдат приспособени към обичайно използване на работата от разстояние“, а подробностите предстои да бъдат обсъдени с профсъюзите.

Реорганизацията на офисите е част от новата стратегия в областта на човешките ресурси, която Комисията създава с цел да стане по-гъвкав и привлекателен работодател. Първоначално се очакваше стратегията да бъде обявена през пролетта, но сега вероятно ще бъде отложена за есента, съобщава представител на Комисията.

Въпреки затварянето на половината сгради общите офис площи на Комисията ще намалеят само с 25% - от близо 780 хил. на около 580 хил. кв. м, тъй като тя ще слее генерални дирекции в по-големи сгради.

„Това, което смятаме да направим за първи път, е да обединим генерални дирекции от една политическа област в едно помещение, така че ще имаме по-малко, но по-големи помещения“, посочи Хан.

Централизирането на офис площите означава, че ЕК ще трябва да премести някои от отделите си в нови сгради. Северният квартал на Брюксел беше споменат като един от вариантите по време на пресконференцията във вторник, на която Хан говори заедно с Руди Вервурт, ръководител на правителството на Брюкселска столична област, и с Паскал Смет, държавен секретар по урбанизма и по европейските и международни отношения на областта.

„Много сме щастливи, че ЕК взема предвид северната част на града“, заяви Смет и допълни, че офиси на ЕК в квартала „ще бъдат от полза за развитието в тази зона на града“.

Северният квартал е смятан за един от най-големите провали в градското планиране на Брюксел. През 60-те и 70-те години на миналия век градът разруши цяла оживена жилищна зона, за да създаде нов бизнес квартал с небостъргачи. Но след това градските власти изпитаха затруднения да запълнят офис площите, превръщайки района в непопулярен за много местни жители, които са недоволни от липсата в квартала на кафенета и ресторанти и от общата му празнота.

Настоящото правителство на Брюкселска област има приоритет да превърне Северния квартал в по-оживен, а също и да диверсифицира Европейски квартал, където сега се намират много от институциите на ЕС, така че не всички офиси да са струпани там. Част от плана включва ремонт на кръговото кръстовище „Шуман“ до централата на Комисията „Берлеймон“.

На въпрос за плановете за преместване на някои от офисите на Комисията в Северния квартал Хан отговори: „Готови сме да допринесем за развитието на нова зона в града“, но допълни, че не може да бъде „по-точен“, тъй като това може да се отрази на имотния пазар.

„Ако кажа, че ще отидем тук или там, това незабавно ще окаже въздействие на цените, а трябва да избягваме такова развитие в интерес на европейските данъкоплатци, за да могат да получат възможно най-добрите оферти и най-добрата цена“, изтъкна еврокомисарят.

Той обаче допълни, че Европейският квартал „в бъдеще също ще бъде центърът“ на дейностите на Комисията. „Няма съмнение в това“, категоричен е Хан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
chuii123
преди 2 години
https://investor.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
chuii123
преди 2 години
thank you https://***.investor.bg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
Естествено нито дума за орязване на офисни разходи. Даже напротив.И всичко това в името за добруването на европейските народи."Оптимизация."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още