IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти очакват до 4% спад на цените на жилищата във Франция

Потенциалните купувачи изчакват заради несигурността за растежа и безработицата

10:33 | 15.01.14 г.
Експерти очакват до 4% спад на цените на жилищата във Франция

Цените на жилищата във Франция вероятно ще паднат с още до 4% през тази година, след като отчетоха понижение с 2,9% през 2013 г. на фона на високата безработица, данъците и регулациите, които отблъснаха купувачите.

Това сочат цитирани от Bloomberg прогнози на френската федерация FNAIM, която обединява близо 12 хил. брокери на недвижими имоти.

Продажбите на стари жилища могат да се свият до около 650 хил. спрямо 668 хил. миналата година. През 2013 г. броят на сделките е спаднал с 5,1% до най-ниското равнище от четири години.

"Клиентите са възприели подход на изчакване поради опасенията си за бъдещето, както и заради несигурността относно растежа и безработицата", коментира председателят на FNAIM Жан-Франсоа Бюе. "Инвеститорите също са изправени пред несигурност за плановете на правителството да наложи таван на наемите, както и данъци върху печалбата от продажба на имоти", допълва Бюе.

Броят на новите жилищни кредити "очевидно ще се понижи" през тази година, след като бе засилен от рекордно ниските лихви през 2013 г., прогнозира Филип Таборе от Cafpi SA, най-големият ипотечен брокер във Франция. Възможно е лихвите по ипотеките да се повишат с 0,5-1% през тази година, допълни той.

Миналата година цените на жилищата в Париж са се понижили с 3,2% до 8 706 евро/кв. м, показват данните на FNAIM. В Берлин те са нараснали с 42%, докато в Германия като цяло те остават без промяна. В Швейцария увеличението е с 9,6%, като в Берн е отчетен скок с 18% до 10 971 евро/кв. м.

В Швеция жилищата са поскъпнали с 14% с увеличение с 5,6% до 3655евро/кв. м в Стокхолм. В Холандия е отчетен спад с 9,5%, като в Амстердам понижението е с 0,5% до 3 024 евро/кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още