Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Емблематичната сграда "Крайслер" в Ню Йорк може да се превърне в хотел

Купувачите са сключили сделка за придобиването на сградата на цена от 151 млн. долара

Емблематичната сграда "Крайслер" в Ню Йорк може да се превърне в хотел

Снимка: Архив Ройтерс

Емблематичната сграда „Крайслер“ в Ню Йорк, която беше купена за около една пета от цената, на която беше продадена за последен път, може да бъде превърната от застаряваща офис кула в хотел, съобщава Bloomberg.

RFR Holding на американския имотен магнат Аби Росен и австрийската имотна компания Signa Holding договориха миналата седмица придобиването на 77-етажния небостъргач близо до Grand Central Terminal за 151 млн. долара. Това е значително под цената от 800 млн. долара, която Инвестиционният съвет на Абу Даби плати през 2008 г. за 90% от сградата, съобщава запознат източник.

Росен съобщи в имейл във вторник, че ще обмисли превръщането на кулата в хотел.

RXR Realty на Скот Речлър, която загуби наддаването с оферта за около 150 млн. долара, обмисляше да превърне кулата в имот със смесено предназначение, включително и хотел, съобщава източникът, пожелал да остане анонимен.

Сградата „Крайслер“, построена през 1930 г. в стил ар деко, вероятно ще изисква подобрения на стойност милиони долари независимо какво решат да правят с нея новите собственици. Запазването ѝ като офис сграда би било рисковано в момент, когато наемателите в Ню Йорк предпочитат нови небостъргачи с множество удобства в Hudson Yards и в централната част около Световния търговски център.

Необходимите подобрения може да струват между 150 и 250 млн. долара, уточнява запознатият източник.
„Това е великолепна сграда с красиви гледки от високите етажи, но промяната на предназначението може да създаде проблеми“, казва Лорънс Уолф, съпредседател на компанията Newmark Knight Frank.

Големите етажни плочи, предпочитани от наемателите на офиси, може да създадат предизвикателства за дизайна при промяна на предназначението им, а емблематичното лоби може да затрудни създаването на вход, предназначен специално за гости на хотел.

Към разходите на новите собственици се прибавят и все по-скъпите договори за наем на земята. Теренът под сградата „Крайслер“ е собственост на колежа Cooper Union, който миналата година увеличи годишната такса от 7,75 млн. долара на 32,5 млн. долара, сочат финансовите отчети на училището. Наемът ще скочи на 41 млн. долара през 2028 г. и 55 млн. долара през 2038 г.

Кулата губи около 20 млн. долара на година и има около 37 хил. кв. м площи, които или са налични, или ще бъдат открити догодина. Оперативните разходи на година достигат 15 млн. долара, съобщава запознатият източник. Средният наем в сградата е 538 долара на кв. м, което е под половината от средния наем в Hudson Yards, разкрива източникът.

RXR Realty е част от екип, който планира да трансформира близкия хотел Grand Hyatt New York, дал началото на кариерата на Доналд Тръмп като имотен предприемач, в нова кула с площ от близо 186 хил. кв. м с офиси, търговски площи и места за настаняване. Екипът включва още компаниите TF Cornerstone и MSD Partners, инвестиционната компания, която управлява парите на Майкъл Дел и семейството му.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Цените на луксозните жилища в света растат с най-бавния си темп от 2009 г.