Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Есента носи охлаждане на жилищните пазари във Великобритания и Китай

Цените на жилищата на Острова намаляват през ноември, а октомври забавя темпа на покачване на жилищните цени в азиатския гигант

Есента носи охлаждане на жилищните пазари във Великобритания и Китай

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Офертните цени на жилищата във Великобритания намаляват през ноември, тъй като продавачите опитват да продадат имотите си преди изтичането през март на данъчната ваканция, сочи публикувано в понеделник допитване на имотния сайт Rightmove, цитирано от Ройтерс.

Цените на жилищата са намалели с 0,5% през ноември спрямо октомври, когато отбелязаха най-силния си ръст от над четири години насам, сочат данните на Rightmove.

„Предвид продължаващия мини бум очакванията бяха, че цените ще нараснат отново този месец“, казва Тим Банистър, директор на имотните данни в Rightmove.

„Но вместо това имаме лек спад, който може да се дължи на факта, че някои нови продавачи определят цената по-реалистично, за да имат по-добър шанс да договарят продажба навреме и да се възползват от спестяванията от гербовия налог при покупка на жилище“, допълва той.

През юли финансовият министър Риши Сунак замрази данъка върху покупките на жилища на цена до 500 хил. паунда (658 хил. долара) до края на март 2021 в опит да заздрави пострадалата от коронавируса британска икономика.

Още по темата
Ходът донесе силно възстановяване на жилищния пазар след първата блокада в страната заради коронавируса, а ипотечният кредитор Halifax съобщи, че цените на жилищата през октомври са регистрирали най-силния си годишен ръст от 2016 г. насам от 7,5%.

Жилищният пазар остава отворен въпреки новите по-широки ограничения във Великобритания.

Rightmove съобщи, че е регистрирала първоначално спад на хората, използващи сайта й след обявяването на четириседмична блокада за Англия, но през първите шест дни търсенето е нагоре с 49% на годишна основа.

Други мерки за жилищния пазар също показват ръст на активността през последните месеци, тъй като хората търсят по-големи имоти след преживяването през блокадата наред с намаляването на данъка.

Анализатори твърдят, че пазарът вероятно ще се забави през 2021 г., когато се очаква безработицата да нарасне рязко.

Междувременно други данни, публикувани в понеделник, показват, че цените на новите жилища в Китай са нараснали с по-бавен месечен темп през октомври, тъй като много предприемачи са решили да намалят цените, за да стимулират продажбите на фона на по-строгия контрол на правителството върху заемите.

Средните цени на новите жилища в 70 големи града са нараснали с 0,2% през октомври спрямо месец по-рано, което е най-бавният месечен ръст от март насам и е по-малък спрямо скока от 0,4% през септември, сочат изчисления на Ройтерс на база данните на Националната статистическа служба на Китай.

Спрямо същия месец на миналата година цените на жилищата са нараснали с 4,3% през октомври, като леко са забавили темпа си на растеж спрямо 4,6% през септември.

Джан Дауей, базиран в Пекин анализатор от имотната агенция Centaline, казва, че мерките за затягане, наложени в много градове, са започнали да подлагат на натиск ръста на цените на жилищата, особено в момент, когато някои от тях са въвели таван върху цените на нови жилищни проекти.

Промоционалните кампании на фона на растящите наличности от жилища през традиционно пиковия сезон също са натежали върху цените, допълва Джан.

Големият имотен пазар в Китай се възстанови бързо от коронавирусната криза по-рано тази година благодарение на по-евтините кредити и разхлабването на ограниченията за покупка на жилища в някои градове.

Но в момент, когато продажбите набират скорост, държавните ръководители възприемат по-твърд подход от началото на втората половина на годината. Регулаторите засилват контрола си върху дейностите по финансирането на строителните предприемачи и купувачите, за да предотвратят прекомерен ръст на кредитите.

Данните на китайската статистика от понеделник показват, че броят на градовете, които регистрират месечен ръст на цените на новите жилища е намалял до 45 от 70 спрямо 55 през септември.

В контраст с данните за забавянето на цените инвестициите в недвижими имоти в Китай през октомври са нараснали с 12,7% на годишна основа, ускорявайки ръста си спрямо 12% през септември. Това е и най-бързият темп от юли 2018 г., сочат изчисленията на Ройтерс.

Още по темата

Продажбите на имоти по разгъната застроена площ са се покачили с 15,3%, което е най-големият скок от над три години насам, а новозапочнатите жилища са нараснали с 3,5% спрямо спада от 1,9% месец по-рано.

„Силните данни за инвестициите се дължат основно на жилищното строителство, тъй като покупките на земя от предприемачите се забавиха от третото тримесечие заради планирано налагане на правила от регулаторите за ограничаване на нивата на дълга им“, коментира икономистът Ние Уън, от Hwabao Trust в Шанхай.

„Очаквам стабилният ръст от 5% до 10% на инвестициите в имоти през тази година да продължи до първото полугодие на идната година, ако настоящата инерция при продажбите се запази“, допълва той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Имение в Лос Анджелис бе продадено с 52 млн. долара отстъпка