Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Evergrande възобнови строителството на повечето си жилищни проекти

Компанията трябва да „спринтира на максимална скорост“, за да изпълни целта от 39 хил. единици апартаменти този месец

Evergrande възобнови строителството на повечето си жилищни проекти

Снимка: Bloomberg

Китайската Evergrande Group заяви, че ще възобнови строителството на повечето си жилищни проекти, докато властите принуждават потъналата в дългове строителна компания да се разплаща на мигрантите работници и да предава апартаментите на закупилите ги, съобщава Bloomberg.

Почти 92% от имотните проекти на Evergrande са били възобновени до момента спрямо само около 50% в началото на септември, посочва компанията в изявление, публикувано в неделя вечерта. Броят на работниците по възстановените проекти е нараснал с 31% спрямо септември до 89 хиляди души.

„Докато се справяме добре в рестартирането на работата, производството и строителството, ще можем да предаваме къщите на купувачите, да възобновим продажбите и дейността и да изплатим дълговете на всяка цена“, се казва в изявлението, цитирайки председателя Хуей Ка Йен на среща на компанията.

Още по темата

Evergrande се бори със задължения от над 300 млрд. долара, след като държавна кампания за намаляване задлъжнялостта на строителните компании и ограничаване на дългогодишните спекулации в жилищния сектор взима своите жертви. Вече обявила дефолт, след като пропусна плащания по купони по две облигации, Evergrande е изправена пред серия от дългове с изтичащ матуритет следващата година и заяви, че планира „активно да ангажира“ международните кредитори в план за преструктуриране на задълженията.

Опасявайки се, че задълбочаваща се криза в индустрията ще накърни икономическия растеж и ще подкопае социалната стабилност, Пекин започна да облекчава финансирането на някои строителни компании, както и на купувачите на жилища. Преструктурирането на Evergrande сега се ръководи от комисия по риска, която включва представители на провинцията, където е централата на компанията – Гуандун.

В тримесечно изявление по паричната политика, публикувано в събота, централната банка на Китай се ангажира с по-голяма подкрепа за икономиката и повтори целта си да насърчава „здравословния“ растеж на имотния сектор, да защитава правата на купувачите на жилища и по-добре да отговори на търсенето на жилища.

Уан Мънхуей, министър на жилищното строителство и развитието на градските и селските райони, заяви в интервю за държавната телевизия през уикенда, че правителството ще положи усилия да стабилизира цените на земята и жилищата и ще гарантира разумно търсене. Въпреки това той подчерта, че жилищната политика няма да бъде ползвана като краткосрочни икономически стимули.

Evergrande трябва да „спринтира на максимална скорост“, за да изпълни целта от 39 хил. единици апартаменти този месец, казва Хуей в изявлението. Целта е почти четири пъти по-висока от средното месечно изпълнение от под 10 хил. единици от септември насам, се казва още в съобщението.

Засега над 80% от бизнес партньорите на Evergrande, например компании за ремонти и дългогодишни доставчици на суровини, са възстановили работата си с Evergrande, допълва Хуей.

Evergrande има 7,4 млрд. долара местни и международни облигации с изтичащ матуритет през 2022 г. Освен това тя има плащания по купони по две доларови облигации в размер на 255 млн. долара за вторник. Повечето международни доларови облигации се търгуват под 23 цента за долар.

Акциите на Evergrande се сринаха с 90% в търговията в Хонконг тази година. Фондовият пазар в гранда е затворен в понеделник за празници.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Обещанието на новия хонконгски лидер да разреши жилищния проблем буди скептицизъм