Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Европа привлича лъвския пай от глобалните инвестиции в имоти през 2017 г.

Седем от градовете в топ десет от Индекса на инвестиционната интензивност на JLL се намират на Стария континент

Европа привлича лъвския пай от глобалните инвестиции в имоти през 2017 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските пазари на недвижими имоти са изпратили силна 2017 г., като са привлекли най-голям дял от глобалните инвестиции в имоти за първи път от 2010 г., показва изследване на консултантската компания JLL.

Силата на региона намира отражение в последния Индекс на инвестиционната интензивност на JLL, в който седем европейски града попадат в Топ десет в света и 12 в топ 30 в света.

Норвежката столица Осло оглавява индекса, а в Топ 10 попадат още Лондон, Мюнхен, Единбург, Силициевата долина, Франкфурт, Дъблин, Сидни, Ню Йорк и Копенхаген.

Индексът на инвестиционната интензивност сравнява обема от преки инвестиции в бизнес имоти в даден град в тригодишен период спрямо настоящия размер на икономиката му. Той е мерило за ликвидността на пазара и барометър за цялостната икономическа стабилност на града.

Европейските градове доминират и в глобалните трансгранични капиталови потоци, като заемат 11 от местата в топ 12 спрямо 10 предходната година. Лондон, Единбург, Франкфурт и Мюнхен оглавяват индекса, следвани от Дъблин, Амстердам, Сидни и Париж.

Още по темата
Трансграничната дейност в региона като цяло е нараснала с 29% през 2017 г., което показва, че Европа продължава да е привлекателна за инвеститорите, казва Джеръми Кели, директор на Global Cities Research в JLL.

Европейските пазари се възползват от статута си на едни от най-прозрачните, стабилни и открити пазари в света. След години на икономически сътресения регионът се връща към устойчив растеж, който започна миналата година, и това е допринесло за повишаването на интереса и инвестициите.

Инвестициите в Лондон, например, са нараснали с 45% през 2017 г., което е значителен скок спрямо ниските нива след референдума за напускане на ЕС през 2016 г. Британската столица оглавява глобалната класация и по обща и трансгранична инвестиционна активност през 2017 г.

Резултатите ѝ обаче бледнеят пред тези на Амстердам и Берлин, където инвестиционната дейност миналата година е нараснала съответно с 93% и 100%, отбелязва Кели.

Привлекателността на „градовете от Новия свят“, които са със средни размери и са добре управлявани, се дължи на силния им потенциал в областта на иновациите и технологиите, устойчивото развитие и качеството на живот. Тези характеристики са особено изразителни при европейските градове на челни позиции в индекса, които притежават критична маса от висококачествени, специализирани работни места, бизнеси и висши училища наред със силна инфраструктура.

Инвеститорите все повече се стремят да открият градовете, които са в най-добри позиции да извлекат печалба от тенденциите в технологичната трансформация и така да генерират дългосрочен растеж, отбелязва Кели.

„Привлекателността на европейските градове от Новия свят се дължи на изключителните им нива на високотехнологични работни места, изискващи сериозни познания, концентрацията от иновативни компании с глобален успех и високо качество на живота. Тези характеристики ще им позволят да запазят привлекателността си за компании, таланти и инвеститори“, смята той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
След десетгодишен зимен сън цените и покупките на жилища в Гърция отново растат