Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Европейските имоти стават все по-привлекателни за японските фондове

Американският имотен пазар е близо до пика си и това кара японските инвеститори да обръщат поглед към Европа

Европейските имоти стават все по-привлекателни за японските фондове

Снимка: Архив Ройтерс

Апетитът на японските институционални инвеститори към европейски имоти расте, тъй като привлекателната доходност на Стария континент все повече ги откъсва от американския пазар, който вероятно е достигнал пика си, съобщава Tokio Marine Asset Management.

Компанията, оценявана на 57 млрд. долара, отчита многократно увеличение на притока на средства към фондовете ѝ за недвижими имоти в чужбина до около 200 млрд. йени (1,9 млрд. долара) в края на март спрямо година по-рано на фона на повишеното търсене от японски пенсионни фондове и други институции, казва Шинджи Кавано, ръководител на отдел „Инвестиции в имоти в чужбина“. Общите активи под управление на компанията му не са се променили значително през същия период, допълва той, цитиран от Bloomberg.

„Японските инвеститори искат да поемат рискове по отношение на недвижимите имоти, но не и по отношение на валутата“, каза Кавано в интервю в Токио миналата седмица. „Привлекателността на САЩ намалява, докато Европа привлича все повече внимание предвид големия ѝ размер на пазара и привлекателност на фона на по-ниските разходи за хеджиране. Освен това има притеснения, че американският имотен пазар достига своя пик“, допълни Кавано.

Още по темата

Запитванията от клиенти са били съсредоточени върху САЩ преди три години, но сега Европа наваксва изоставането си. Активите във фондове за недвижими имоти в чужбина изведнъж рязко се повишиха през 2017 г. след години на незначителен растеж, отбелязва Кавано.

Растящите разходи по обслужването на кредитите в САЩ е оскъпило хеджирането на деноминирани в долари инвестиции в йени за инвеститори от Япония, търсещи по-висока възвръщаемост от активи в чужбина. В същото време все още ниските лихвени проценти в еврозоната поддържат разходите за хеджиране в единната европейска валута на ниско равнище, а това е повишило търсенето на европейски активи.

„Мисля, че тази тенденция ще продължи известно време, тъй като много хора не очакват лихвените проценти в Европа да нараснат толкова лесно. Освен това ново повишаване на лихвените проценти в САЩ заплашва да подкопае доходността на американския имотен пазар“, допълва той. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Имотната индустрия в Ню Йорк въстана срещу предлаган данък върху второ жилище