IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook ще строи жилища за служителите си в Силициевата долина

Недостигът на жилища се превръща във все по-голям проблем за технологичните компании

11:39 | 08.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Недостигът на жилища в Силициевата долина в Калифорния се превръща в толкова тежък проблем, че Facebook Inc взима нещата в свои ръце и за първи път планира да построи 1500 жилища за своите служители в близост до централата си, съобщава Ройтерс.

Разрастването на Facebook, Alphabet и други технологични компании затормозява още повече проблема с липсата на жилища в Сан Франциско, който не е подготвен за наплива на десетки хиляди работници през последното десетилетие. Цените на жилищата, както и разходите за пътуване, са се повишили.

Технологичните компании вече предприемат мерки като оборудвани и свързани с интернет автобуси за служителите си, подходящи за дълъг път. Facebook предложи стимули в размер на най-малко 10 хил. долара за служители, които се преместят по-близо до работното си място.

Тези стъпки обаче не са достатъчни, за да решат проблема с недостига на жилища в района.

„Проблемът на Силициевата долина е, че предлагането не отговаря на търсенето“, коментира главният икономист на фирмата за недвижими имоти CoreLogic Сам Катър.

Така се стига до плана за застрояване на Facebook. Социалната мрежа иска да инвестира в Менло Парк, намиращ се на около 45 мили (72 км) на юг от Сан Франциско. Компанията планира да изгради жилищна зона с 1,75 млн. кв. фута офис площи и 125 хил. фута търговски площи. Целта е да се създаде място, предлагащо всички необходими услуги за жителите му.

Планираните 1500 жилища ще бъдат достъпни за всички, не само за служители на Facebook, а 15 на сто от тях ще бъдат предлагани под пазарните цени.

От своя страна Alphabet предприе по-малка стъпка, закупувайки 300 апартамента за служителите си, съобщи Wall Street Journal миналия месец.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още