IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филипините са най-бързо растящият жилищен пазар в света през първото тримесечие

Цените на жилищата са нараснали на 29 от включените 49 жилищни пазара в индекса на Global Property Guide

13:50 | 28.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Жилищният пазар във Филипините е единственият в света с двуцифрен растеж на цените на годишна основа през първото тримесечие на 2019 г. Азиатската страна оглавява индекса на онлайн изданието Global Property Guide с повишение на цените от 15,15% на годишна основа и 5,82% спрямо последното тримесечие на 2018 г. 

Филипините изпреварват Малта, която оглави класацията в края на миналата година, а сега остава на второ място с годишен ръст на цените на жилищата от 9,36%. В десетката на най-бързо растящите жилищни пазари в света попадат още Шри Ланка (9,27%), Германия (9,23%), Нова Зеландия (8,76%), Португалия (5,96%), Чили (5,04%), Мексико (4,73%), Холандия (4,64%) и Словакия (4,53%).

Най-голям спад на цените на жилищата през първите три месеца на годината е отбелязан в Египет (-22,6%), Турция (-13,58%) и Черна гора (-12,61%).

Цените на жилищата са нараснали на 29 от включените в индекса на Global Property Guide 49 жилищни пазара в света. Някои нажежени доскоро пазари са забавили значително темпа на покачване на цените на жилищата през първото тримесечие. Хонконг, който дълго време оглавяваше класацията и си спечели славата на най-недостъпния жилищен пазар в света, дори отбелязва минимален спад от 0,04% спрямо ръст от 12,28% през същия период на миналата година. Осезаемо забавяне на ръста на цените на жилищата е регистриран в Ирландия - 2,78% спрямо 12,40% година по-рано, както и в Исландия – 1,41% спрямо 10,14% през същия период на миналата година.

Само 19 от жилищните пазари в света, за които са налични данни, са регистрирали по-силна инерция към повишение на цените в годината до първото тримесечие на 2019 г., а на 30 пазара инерцията се забавя, сочат данните на Global Property Guide. Изданието обяснява, че това е мярка за „промяна в промяната“, т.е. тя се увеличава, ако имотният пазар расте по-бързо тази година, отколкото предишната (или отбелязва по-малък спад). По-слабата инерция означава, че най-малкото бумът на жилищния пазар не се засилва.

Икономическите тенденции в последно време не подкрепят продължаването на ръста на цените на имотите. Северна Америка се приближава към края на дългата си икономическа експанзия, Азия изглежда отслабена заради търговската война, а Близкият изток страда от политическото напрежение и ниските цени на петрола.

Повечето жилищни пазари в Европа и азиатско-тихоокеанския регион обаче продължават да отчитат силен ръст на цените на жилищата. Половината от десетте най-силни жилищни пазара в глобалната класация на Global Property Guide се намират на Стария континент, като цените на жилищата са нараснали на 14 от 25-те европейски пазара, за които са налични данни за първото тримесечие.

България не е сред тях, тъй като се очаква днес Националният статистически институт (НСИ) да публикува индекса си за цените на жилищата за първите три месеца на годината. Евростат ще обяви данните си за цените на жилищата в страните членки на ЕС през първото тримесечие на 10 юли.

Три от петте най-силно растящи жилищни пазари в света се намират в азиатско-тихоокеанския регион. Цените на жилищата са нараснали на 10 от 13 жилищни пазара в региона, за които са налични данни.

В САЩ цените на жилищата продължават да растат, но с по-бавен темп. Те са нараснали с 1,83% на годишна основа през първото тримесечие, което е най-слабото повишение от третото тримесечие на 2012 г. В Канада продължилият почти десет години бум на жилищния пазар изглежда приключва, като цените на жилищата в 11 големи града в страната са регистрирали лек спад от 0,35% на годишна основа през първото тримесечие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още