Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Финансовият министър на Хонконг очаква корекция на пазара на имоти

Пол Чан предупреждава потенциалните купувачи да подхождат внимателно и да преценяват дали могат да си плащат ипотеката

Финансовият министър на Хонконг очаква корекция на пазара на имоти

Снимка: Архив Ройтерс

Финансовият министър на Хонконг Пол Чан предупреждава потенциалните купувачи да подхождат внимателно при покупката на имот в мегаполиса – най-скъпия пазар на жилища в света, заради вероятността Федералният резерв да започне да свива баланса си, предава Bloomberg. Това може да свие паричното предлагане, посочва Чан.

Още през юни той коментира, че пазарът на имоти в Хонконг е в „опасна ситуация“ и е уязвим на корекция.

Лидерът на Хонконг Кари Лам също предупреждава, че пазарът на имоти в мегаполиса е източник на много опасения. Наскоро тя създаде специална работна група за засилване на предлагането на земя за строителство в опит да овладее ръста на цените.

„Всички, които искат да купят имот в Хонконг, трябва да бъдат много внимателни“, коментира Пол Чан в интервю за Bloomberg в кулоарите на форум за Новия път на коприната.

Той допълва, че купувачите трябва внимателно да преценят възможностите си да обслужват ипотеките си на фона на очакваното нормализиране на лихвите.

Цените на имотите в Хонконг – най-недостъпния жилищен пазар в света, се увеличават с 21% за 12-те месеца до 30 юни. С този темп на растеж мегаполисът се нарежда на второ място в света след Исландия, показват данни на консултантската компания Knight Frank LLP.

Същевременно бумът на пазарите на имоти по света вероятно ще приключи скоро заради очакваното затягане на паричната политика на централните банки. Забавянето вече е видимо в Европа, отбелязва информационната агенция.

Чан посочва в интервюто, че ръстът на лихвите в САЩ „определено ще засегне пазара на имоти в Хонконг“. В комбинация със засиленото предлагане на жилища той очаква „определена корекция“ на пазара.

Според него обаче въздействието на тази корекция върху по-широката икономика на мегаполиса ще е ограничено. Според Чан мегаполисът е по-устойчив в сравнение с 1997 г., когато се спука имотният балон заради азиатската криза.

По статията работи: Миглена Иванова
Още по темата: По света Имоти в Хонконг

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от По света
Горещият жилищен пазар в Берлин не показва признаци на охлаждане