Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Fitch: Цените на жилищата в по-малките градове в Китай ще се понижат през 2019 г

По-широкото забавяне на икономиката заплашва допълнително да охлади сектора

Fitch: Цените на жилищата в по-малките градове в Китай ще се понижат през 2019 г

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на жилищата в някои по-малки градове в Китай може да се понижат следващата година, докато втората по големина икономика в света се забавя, заяви Fitch Ratings в понеделник. В същото време от рейтинговата агенция добавиха, че се очаква правителството да се намеси при по-стръмен спад, съобщава Ройтерс.

Ръстът на имотните цени в Китай се забави тази година в отговор на мерките за ограничаване на спекулациите. Много инвеститори обаче все проучват регулаторни задни вратички, пренасочвайки се към по-малки и с по-малко ограничения градове.

По-широкото забавяне на икономиката обаче заплашва допълнително да охлади сектора, който е силен двигател на растежа. Продажбите на имоти на заострена площ вероятно ще срещнат по-трудни пазарни условия през 2019 г., а забавящият се икономически растеж и помръкващите настроения вероятно ще свият обема на продажбите и ще ограничи ръста на цените на жилищата, казва Fitch, след като намали перспективата си за сектора до негативна от стабилна.

Имотните предприемачи, в опит да засилят продажбите, си опитват да манипулират цените, като целенасочено отлагат продажбата на имоти, незаконно осигуряват заеми за авансови плащания или дори публикуват неверни информации за цените, посочва правителството.

Според рейтинговата агенция обаче забавянето вероятно ще е ограничено, а правителството има значителен възможности да облекчи политиките в подкрепа на пазара, ако това е нужно.

Обемът на продажбите може да спадна до 10% след едноцифрен ръст през 2018 г., а пониженията вероятно ще са най-силни в по-малките градове.

Именно на по-малките градове до голяма степен се дължи ръста в цените на пазара като цяло тази година, отчасти благодарение на дългосрочната кампания на Китай да модернизира жилищното строителство.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Metro отхвърли офертата за придобиване