IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция въвежда мерки за контрол на жилищните наеми

Ограниченията ще се прилагат в районите с недостиг на достъпни жилища

15:12 | 13.05.14 г.
Франция въвежда мерки за контрол на жилищните наеми

Собствениците на жилища във Франция, отдавани под наем, се изправят пред нови мерки за контрол на наемите и опасност от сериозни глоби, ако нарушат новите разпоредби, съобщава онлайн изданието propertywire.com.

Това означава, че заради недостига на достъпни жилища в някои райони, например – в Париж, наемите може да паднат с 20-25%.

Местните власти ще изчисляват средните наеми в отделните райони и ще могат да налагат горни граници, пояснява изданието.

Промените в законодателството все пак не са чак толкова „драконовски“, колкото се предвиждаше първоначално, отбелязва изданието. Основните промени са свързани с въвеждането на мерки за контрол на наемите, тежки глоби при нарушение и по-строг процес по проучване на наемателите.

Освен в Париж, вероятно ще бъдат въведени ограничения на наемите и в 28 по-малки и по-големи градове по крайбрежието, в които също се отчита недостиг на достъпни жилища заради търсенето на ваканционни имоти под наем.

В момента префектурите във Франция събират данни за наемите, за да могат да изчисляват среден индекс за съответните райони. Ако наемът на определено жилище е по-висок, той ще подлежи на принудително намаляване, предвижда законодателството.

Отделно собствениците на обзаведени апартаменти, които се отдават под наем, няма да имат правото да взимат като предплата повече от 2 наема. Прецизира се и дефиницията за обзаведено жилище, като се предвижда да се заложат минимални изисквания с какви мебели трябва да разполага имотът.

Предвижда се и въвеждането на специална гаранционна схема, която да намали рисковете за собствениците от неплащане. Отделно ще се стандартизират и документите, които наемателите трябва да попълват, и ще се ограничат и таксите, които наемателите ще плащат.

Наемателите освен това ще дават месец предизвестие преди напускане на жилището.

Собствениците, които строят нови жилища за отдаване под наем, ще могат да ползват и данъчни облекчения.

По принцип новите правила няма да засегнат наемите на ваканционни имоти, но и там се очакват промени. Краткотрайното отдаване под наем на жилища ще трябва да се одобрява от местните власти в районите, където има недостиг на жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още