IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Freddie сключи сделка с презастраховател

Транзакцията на Arch с Freddie Mac засилва защитата за пул от жилищни ипотеки за над 20 млрд. долара

14:06 | 15.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Freddie сключи сделка с презастраховател

Контролираната от американското правителство фирма за ипотечно финансиране Freddie Mac за първи път се възползва от презастрахователния сектор, за да покрие евентуалните загуби от кредитите, които гарантира, предаде Wall Street Journal.

В началото на седмицата Freddie Mac обяви, че е закупила застрахователна полица от презастрахователното поделение на регистрираната на Бермудските острови Arch Capital Group Ltd., за да покрие кредитни загуби за до 77,4 млн. долара, генерирани от пул от заеми, придобити през третото тримесечие на 2012 г. 

Сделката с Arch Reinsurance Ltd. идва в момент, в който презастрахователната индустрия търси нови начини да използва капитала си. Напоследък хедж фондовете, пенсионните фондове и други големи инвеститори наливат пари в сектора в опит да получат по-висока доходност в сравнение с много по-традиционни полета на дейност.

Според доклад на Marsh & McLennan от миналия месец през последните 18 месеца на този пазар е навлязъл нов капитал в размер на около 10 млрд. долара.

Транзакцията на Arch с Freddie Mac засилва защитата за пул от жилищни ипотеки за над 20 млрд. долара, потенциалните загуби от които са компенсирани и от дериватите, които Freddie продаде през юли.

Целта на дериватите и застраховката е да се привлекат инвеститори на ипотечния пазар и да се намалят рисковете данъкоплатците да понесат загуби, подобно на случилото се след началото на финансовата криза. Федералната агенция за жилищно финансиране, която отговаря за надзора над Freddie Mac и Fannie Mae, настоява двете компании да намерят различни видове инвеститори, които да споделят рисковете от евентуално изпадане на неплатежоспособност на собствениците на жилища.

Агенцията и администрацията на президента Барак Обама гледат на сделките като на основен инструмент за ограничаване на експозицията на държавата към жилищния пазар. Fannie и Freddie финансират огромна чат от всички нови жилищни заеми в САЩ,  като ги изкупуват и пакетират в обезпечени с ипотеки ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още