Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Френски предприемач инвестира 32 млн. евро в студентски комплекс в Букурещ

Инвестициите в бизнес имоти в северната ни съседка са намалели с близо 30% от началото на годината

Френски предприемач инвестира 32 млн. евро в студентски комплекс в Букурещ

Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg

Френски предприемач, който е собственик на козметичната компания Formens в източния румънски град Ботошани, се готви да построи студентски комплекс с над хиляда стаи на мястото на бивши складове на Coca-Cola Militari, пише онлайн изданието Romania-Insider.com.

Бившият собственик е подготвил терена за строителството на жилищни сгради с потенциал за над 500 апартамента, но предприемачът Жерар Лосон решил да построи студентски комплекс. Така той влиза в пряка конкуренция с местния бизнесмен Ливиу Тудор, който е собственик на най-големия частен студентски комплекс в Букурещ - West Gate Studios, разполагащ със 700 стаи, недалеч от проекта на Лосон.

Новият проект на френския предприемач, наречен Unique Student Residence, изисква инвестиция от 32 млн. евро и включва строителството на комплекс от четири части, които ще бъдат изградени около вътрешен двор.

Още по темата
Комплексът ще включва жилища от първия до десетия етаж, общи работни пространства – места за учене, зали за срещи, зали с мултимедия, както и магазини на приземния етаж, подземен паркинг с 300 места и надземен с 50 места.

Проектът е сред големите инвестиции в жилищни имоти в Румъния тази година, но сегментът на бизнес имотите продължава да изпитва затруднения, като отделни данни, публикувани от консултантската компания JLL, показват, че стойността на инвестициите в бизнес имоти в северната ни съседка е намаляла с 29% до 570 млн. евро през януари-септември спрямо същия период на миналата година.

В същото време цените, измервани чрез доходността от първокласни активи, са нараснали, стимулирани от регионалните тенденции и силното търсене на качествени проекти, съобщава местната осведомителна агенция Аджерпрес.

Офис сегментът съставлява 60% от общия пазар с привлечени инвестиции за 350 млн. евро. Логистичните и индустриалните имоти имат дял от 30% и привлечени инвестиции от 170 млн. евро, а търговските площи не са били активни.

От гледна точка на локацията инвеститорите са насочили 70% от средствата, или 400 млн. евро, в Букурещ и околностите му.

Доходността от първокласни площи се е свила през третото тримесечие на годината от 8% на 7,75% за логистичните площи, докато при офисите тя е намаляла през същия период от 7% на 6,9%, показват данните на JLL.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Тирана - по-гъст град, но на каква цена?