IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френски регулатор предупреди банките да затегнат ипотечното кредитиране

Жилищните заеми може да са със срок до 25 години, а месечните вноски не трябва да надхвърлят една трета от нетните доходи на заемателите

09:21 | 17.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Висшият съвет за финансова стабилност във Франция отправи предупреждение за ипотечното кредитиране и поиска от банките да затегнат условията за отпускане на кредити, тъй като в противен случай ще трябва да заделят повече капитал, предава Bloomberg.

Съветът ще отправи официална препоръка банките да ограничат сроковете на кредитите до 25 години и да се уверят, че вноските не са по-високи от една трета от нетните доходи на заемателите. В бъдеще той може да нареди на банките, които не спазват тези изисквания, да заделят повече капитал.

Предупреждението на съвета показва, че националните власти в еврозоната може да са принудени все повече да се намесват, за да смекчават страничните ефекти от политиката на ултраниски лихви на Европейската централна банка (ЕЦБ). Франция Франция

Рекордно ниските лихви стимулират кредитирането и властите във Франция вече търсят начини за овладяване на рисковете от растящия дълг на домакинствата и намаляващата рентабилност на банките. Представител на френското финансово министерство заяви, че в момента около 28 на сто от новите ипотеки не отговарят на препоръката за съотношението с приходите на домакинствата.

“Предприехме разумни предпазни мерки. Те ще защитят френските домакинства от рисковете на прекомерен дълг вследствие на ипотечни кредити“, заяви гуверньорът на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало
Някои мерки обаче, особено затягането на кредитирането, може да се окажат непопулярни сред избирателите.

Регулаторите също може да поемат в различни посоки. Висшият съвет за финансова стабилност, например, има политически елемент, тъй като включва представители на финансовото министерство, както и на централната банка, на пазарните регулатори и на пруденциалния надзор.

Съветът беше подложен на критики от банките през март, когато реши да ги принуди да заделят повече капитали на фона на увеличаването на корпоративното кредитиране.

„Целта на тези мерки е да запазят здравите практики, които гарантират устойчивостта на френския модел за жилищно финансиране“, съобщи съветът миналия четвъртък.

Той ще даде на банките известна свобода. До 15% от новите ипотеки могат да се отклоняват от препоръките, ако са предназначени главно за купувачи на първо жилище и хора, които купуват основното си жилище. Съветът обаче нареди на банките да предоставят подробен доклад за лихвите по ипотеките, за да се гарантира, че покриват рисковете в достатъчна степен.

Начинът, по който се вземат т. нар. макропруденциални решения, може да бъде преразгледан. През ноември Дьо Гало заяви, че инструментите за гарантиране на стабилност не отговарят на силното навлизане на паричната политика на територията на отрицателните лихви и покупките на активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още