Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Френските хотелиери няма да участват в подготовката за Олимпиадата заради Airbnb

Причината е решението на МОК да привлече платформата за краткосрочни наеми към основните спонсори на Игрите

Френските хотелиери няма да участват в подготовката за Олимпиадата заради Airbnb

Снимка: Ройтерс

Френските хотелиери, които проведоха конгрес в сряда, обявиха, че „замразяват участието си“ в организацията на Олимпийските игри през 2024 г. в Париж като протест срещу партньорството на Международния олимпийски комитет (МОК) и платформата Airbnb, съобщават Франс прес и френският вестник Le Figaro.

„Хотелиерите ще замразят участието си в организирането на Олимпийските игри през 2024 г.“, заяви пред Франс прес Лоран Дюк, председател на хотелиерския клон към Съюза на занаятите и хотелската индустрия, по време на 67-я конгрес на организацията, който продължава и днес в Биариц. По-рано тази седмица членовете на съюза определиха партньорството като „напълно неуважително към професионалистите в хотелиерството“.

Привличането на гиганта в краткосрочното отдаване на жилища под наем към основните спонсори на Международния олимпийски комитет предизвика полемика в понеделник. Вчера обаче Airbnb заяви, че „историческото споразумение цели да помогне на градовете домакини да приемат Игрите по по-местен, автентичен и устойчив начин“.

Платформата припомни, че вече е подкрепила Летните олимпийски игри в Рио през 2016 г. и зимната Олимпиада в Пьончан през 2018 г. като национален спонсор и допълни, че нейните „ценности са в унисон с тези на олимпийското движение“.

Още по темата

Договорът е за срок до 2028 г. и според специализирани медии е на стойност около 500 млн. долара (450 млн. евро). Той позволява на платформата да показва логото си на местата, където ще се проведат състезанията в Париж.

Властите във френската столица обвиняват Airbnb че създава недостиг на имоти за дългосрочен наем в града, като допринася за повишаването на наемите и изтласква хора от средната класа.

Във вторник кметът на града Ан Идалго изрази „пълната си решителност“ да усмири Airbnb и заплаши да забрани услугата в някои централни квартали на Париж, пише британският вестник Guardian. Френската столица е един от най-големите пазари на платформата за краткосрочни наеми с 60 хил. обяви спрямо едва 4000 през 2012 г.

Идалго, която е представител на Социалистическата  партия и ще се стреми към нов мандат догодина, вече въведе мерки, които принуждават Airbnb да ограничи краткосрочното отдаване на жилища под наем до 120 нощувки на година, а собствениците на имотите трябва да ги регистрират в Градския съвет. Миналия месец обаче френският Сенат одобри мярка, позволяваща на местните власти във Франция да намалят максималния брой нощувки в имоти за краткосрочен наем до между 60 и 120, но мярката едва ли ще бъде одобрена от Националното събрание.

Заместник-кметът на Париж, отговарящ за спорта и туризма, заяви, че ако Идалго бъде преизбрана, Градският съвет незабавно ще организира референдум след изборите догодина, така че парижани да могат да решат при какви условия за бъде използвана Airbnb в града.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Инвеститорите в имоти в Европа се насочват към алтернативни кредитори