Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Геополитическото напрежение засегна инвестициите в бизнес имоти в Русия

Те отбелязват спад от 39% на годишна основа през първото полугодие на 2018 г.

Геополитическото напрежение засегна инвестициите в бизнес имоти в Русия

Снимка: Pixabay.com

Инвестициите в бизнес имоти в Русия са достигнали 1,29 млрд. долара през първото полугодие, което е спад с 39% на годишна основа спрямо 2,13 млрд. долара през същия период на миналата година, показват данни на консултантската компания JLL, цитирани от онлайн изданието World Property Journal.

„Въпреки здравите макроикономически основи, инвестициите в имотния пазар в Русия пострадаха от геополитически фактори през второто тримесечие. Новите американски санкции срещу Русия, обявени през април, доведоха до спад на стойността на рублата със 7 до 10% и заслиха волатилността на валутата и на пазарите. Това забави завършването на някои инвестиционни сделки и доведе до спад на обема от инвестиции с 63% на годишна основа през второто тримесечие на 2018 г.“, съобщава Олеся Дзуба, ръководител на отдел „Изследвания“ в руския клон на JLL.

През първото полугодие на 2018 г. жилищният сектор (парцелите за жилищно строителство) се е радвал на най-голям интерес от страна на инвеститорите с 35% от общия обем. Следват офисите с дял от 32%, като те са донесли и двете най-големи сделки през второто тримесечие – продажбите на втората сграда на Metropolis BC и на Трета фаза от проекта Romanov Dvor BC. Следват търговските площи с 22% от инвестициите, като в този сегмент са преобладавали сделките с хипермаркети.

Още по темата

Москва си връща позицията на най-популярна инвестиционна дестинация през първото полугодие с 56% от общия обем от сделки. Въпреки че делът на Санкт Петербург намалява до 38%, градът запазва по-високо от средното равнище от 9,4% в периода 2013-2017 г. Сред сделките в Москва най-висок е бил обемът в офис сектора (44% от общите инвестиции), докато половината от сделките в Санкт Петербург са били финализирани в жилищния сектор.

Делът на чуждестранните инвестиции е останал почти непроменен и достига 28% през първото полугодие спрямо 29% година по-рано. През второто тримесечие на 2018 г. американските фондове Hines и PPF Estate съвместно са придобили втората сграда на Metropolis BC, като са консолидирали офис частта от комплекса. Чуждестранните инвеститори проявяват интерес към руски активи и анализаторите на JLL очакват още няколко сделки с чуждестранен капитал да бъдат финализирани през 2018 г.

„Икономиката продължава да расте, ниската инфлация и стабилизирането на рублата на ниво от 61-63 рубли за един долар, както и положителните последици от домакинството на Световното първенство по футбол ще допринесат за въдстановяването на инвестиционната активност. Овен това планираната среща между президентите Путин и Тръмп може частично на преобърне негативното в последно време геополитическо влияние и да помогне за подобряването на инвестиционния климат в Русия“, отбелязва Томас Девъншир-Грифин, управляващ директор на отдела на JLL за Русия и ОНД.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Китайски инвеститори изкупуват луксозни жилища във Виетнам