Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Германия вече е най-големият пазар на индустриални имоти в Европа

Тя е привлякла инвестиции на стойност 3,8 млрд. евро през първото полугодие и изпреварва Великобритания

Германия вече е най-големият пазар на индустриални имоти в Европа

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Инвестициите в индустриални и логистични имоти в Европа са нараснали с 10% на годишна основа през първото полугодие и са достигнали насърчителния общ обем от 15,3 млрд. евро, сочат данни на консултантската компания CBRE.

Обемът от инвестиции в индустриални и логистични имоти е продължил да се представя по-добре от по-широкия имотен пазар, който е отбелязал ръст от 2% на годишна основа. По този начин индустриалните и логистични имоти са продължили силната тенденция от 2019 г., а перспективите за второто полугодие са обещаващи.

През първите шест месеца на годината най-добре се е представила Франция с годишен ръст на инвестициите от 68%. Следват Дания, където инвестициите в сегмента са се удвоили, и Холандия с ръст от 53%.

В Германия инвестираните средства в индустриални и логистични имоти са скочили с 43%, с което страната изпреварва Великобритания и се превръща в най-големия европейски пазар с обем на инвестициите от 3,8 млрд. евро. Островът отбелязва спад от 6% през първото полугодие. Франция е третият по големина пазар на Стария континент с привлечени инвестиции от 2,8 млрд. евро, а Холандия е четвърта с обем от 1,3 млрд. евро.

Притокът на капитали към европейски индустриални и логистични имоти през последните 12 месеца е нараснал с 18% и е достигнал 37,8 млрд. евро. Само за второто тримесечие на 2020 г. общият обем привлечени средства е 4,7 млрд. евро, което е спад с 22% на годишна основа и се дължи на коронавирусната криза. Това е и най-ниският обем на инвестициите от третото тримесечие на 2016 г.

Трансграничните инвестиции в индустриални и логистични имоти в Европа са нараснали с 35% през 12-те месеца до края на второто тримесечие и са достигнали 9,3 млрд. евро. Потоците от Северна Америка са се увеличили с 18% до 8,7 млрд. евро.

Обемите от вътрешни инвестиции са се покачили с 10 на сто, достигайки 16,6 млрд. евро, и са останали най-голямата категория. Въпреки по-малкото им участие в мащабни портфейлни сделки миналата година, притокът на азиатски инвестиции е нараснал с 10% до 2,3 млрд. евро.

Най-висока доходност в Европа носят индустриалните и логистични имоти във Варшава – 5,75%, следвана от Милано с 5,2%, Прага и Мадрид – 5%.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Шест месеца след пандемията офисите в САЩ остават наполовина празни