IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия затруднява продажбите на имоти след замразяването на наемите в Берлин

Промените са предвидени в законопроект, предлаган от Християнсоциалния съюз, който е съюзник на Меркел

12:02 | 15.06.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският министър на строителството Хорст Зеехофер иска да помогне за защитата на наемателите, като направи по-трудно превръщането на апартаменти под наем в жилища за продажба, съобщават Frankfurter Allgemeine Zeitung и Bloomberg.

Зеехофер предлага въвеждането на праг от поне две трети от апартаментите в жилищна сграда, които да бъдат продадени на наемателите или членове на тяхното семейство, за да бъде одобрен от правителството план за промяна на предназначението на жилището, пише изданието. Наемателите в Германия имат право на първи отказ, ако жилищната сграда е разделена на апартаменти.

В Берлин властите въведоха замразяване на наемите за пет години след имотния бум, който удвои наемите през последните десет години, но собствениците на имоти поискаха от Германския конституционен съд да отмени мярката.

Изследователи от института Ifo предупредиха през февруари, че подобни ограничения може да насърчат собствениците на имоти да изтеглят жилища от наемния пазар, когато останат празни, и да ги обявят за продажба.

Тъй като много хора нямат пари за закупуването на апартаментите, в които живеят, наемателите са защитени от изгонване в срок от най-малко три години след превръщането на жилището под наем в имот за продажба.

Законопроектът, предложен от Християнсоциалния съюз, който е съюзник на канцлера Ангела Меркел от Бавария, също задължава собствениците на неразработени земи да строят жилищни имоти. В бъдеще градове и общини ще могат да настояват една или повече жилищни сгради да са част от даден проект, ако планът позволява това и въпросният район има жилищен пазар с ограничени наличности.

Плановете на Зеехофер предизвикват противоречие в управляващата коалиция в Германия. Депутатът Ян-Марко Лушак от Християндемократическия съюз на Меркел заяви, че строителството на имоти трябва да остане централен елемент в политиката на правителството. Лобистката група в областта на недвижимите имоти GdW съобщи, че предвидените промени няма да помогнат за ускоряване на процеса по планирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
ПИЧ
преди 3 години
Ako иска да бори високите наеми Хорст Зеехофер трябва да строи жилища за отдаване под наем, с пазарни средства, а не с бюракрация и закони, които ще изкривят пазарната цена. И най-важното - да се ограничи имиграцията на разни бачкери. А също и на такива от Афганистан, Иран, Сирия и прочие ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още