IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският жилищен гигант Vonovia увеличава печалбата си през първото полугодие

Тя е нараснала с 12,9% до 609,1 млн. евро

15:53 | 02.08.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-голямата германска компания в областта на жилищните имоти, Vonovia, потвърди прогнозата си за ръст на печалбата си за цялата година, след като обяви повишение с 12,9% на оперативната си печалба през първото полугодие, предава Ройтерс.

Vonovia, която притежава около 395 хил. имота в Германия, Швеция и Австрия, съобщи, че очаква оперативната ѝ печалба за цялата година да нарасне до между 1,17 и 1,22 млрд. евро спрямо 1,13 млрд. евро миналата година.

През първите шест месеца на тази година печалбата на компанията се е увеличила  до 609,1 млн. евро, стимулирана от придобиването на Buwog и Victoria Park, както и от ръстовете в строителството на имоти и намаляването на разходите.

Приходите от наеми са се повишили с 13,9% до 1,015 млрд. евро през първото полугодие, подкрепени от повишаването на средния месечен наем с 4,4 до 6,64 евро на кв. м, както и от новото строителство и модернизация.

Откакто стана публична компания през 2013 г., Vonovia се разраства като поглъща по-малки конкуренти и се разширява извън пазара в родината си. Тя придоби австрийската компания Conwert and Buwog, а миналата година купи шведската Victoria Park за 1,1 млрд. долара.

В края на юни Vonovia обяви, че ще „преформулира“ бизнес философията си в отговор на протестите срещу растящите цени на наемите в Берлин, като обърне повече внимание на осигуряването на достъпни жилища.

Преди месец компанията съобщи, че ще наложи таван на повишаването на наемите за ремонтирани апартаменти от две евро на кв. м, и обеща, че по-старите наематели няма защо „да се тревожат за прехраната си заради растящите наеми“.

Vonovia допълни, че е изградила около 1300 жилища от началото на миналата година и към момента предлага достъпни имоти на около един милион души в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Бизнес моделът на Vonovia доказва без никакво съмнение колко утра-безсмислена е инвестицията в недвижим имот. Те притежават 400 хил. имота близо и имат 600 млн. евро печалба т.е имат 3000 евро печалба от имот, който струва вероятно поне 300 хил. евро или тяхната доходност е от порядъка на 1%, а за сметка на това лихвата от 10y ценни книжа на САЩ е над 2% или 2 пъти по-висока доходност от тази на Vonovia, а да не говорим, че консервативни корпоративни бондове с рейтинг "А" носят по 2.5-3% годишно, a с BBB, най-ниската степен носи до 5%. За мен всяка инвестиция с доходност под 2% и с риск по-голям от 0 е безсмислена, а точно такава е инвестицията в повечето недвижими имоти, и ултра най-безсмислена от всички инвестицията в жилища за сметка на офис площи например. Дори банковият влог в много банки в Европа носи лихва от 1% или дори повече при 0% риск, за разлика от бизнеса с жилища, където риска от загуба на голяма част от капитала и дори повече от половината е сериозен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още