IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските банки ще избегнат проверката на портфейла им от ипотечни кредити

Банкери са лобирали пред ЕЦБ за изключението заради трудности с преоценката на портфейла от кредити за покупка на жилище

10:24 | 11.03.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Германските банки ще избегнат проверката на портфейла им от ипотечни кредити

Германските банки ще избегнат проверката на портфейлите им от ипотечни кредити при предстоящите стрес тестове, въпреки че дори германската централна банка предупреди за опасност от балон на жилищния пазар, съобщава FT, като се позовава на запознати източници, пожелали анонимност.

Най-големите германски кредитори, които ще подлежат на проверката – включително Deutsche Bank и Commerzbank, няма да предоставят информация за кредити, предоставени на купувачи на жилища.

Изключението е постигнато благодарение на лобирането на банкери, тъй като за финансовите институции ще е трудно да направят преоценка на портфейлите си съгласно правилата на ЕЦБ.

Делът на собствениците на жилища в Германия е най-ниския в еврозоната – 44 на сто, докато в Испания например достига 83 на сто. Купувачите на жилища в най-голямата европейска икономика обаче се сблъскват и с най-тежките условия – банките финансират значително по-малък дял от сделката, а освен това изискват и определени депозити, които клиентите им да държат за определен период от време (най-често за 10 години).

ЕЦБ изисква от банките да преоценят портфейлите си от ипотеки, които през последната година не са преминали независима оценка. Практиката на германските банки е да не правят регулярни оценки на портфейлите си от жилищни кредити, което означава, че трябва да се направи преоценка на портфейла от кредити за покупка на жилище в национален мащаб.

Големите банки са постигнали договорка да не подават информация за жилищните им кредити. Така или иначе основният дял от ипотечния пазар в Германия се държи от по-малки банки, които обаче не подлежат на проверка от ЕЦБ.

Договорката с германските банки все пак противоречи на политиката на централната банка на еврозоната, която обяви, че от стрес тестовете няма да се изключват определени класове активи. Въпреки това институцията е поискала от Commerzbank да подаде информация само за кредитите ѝ за сектора на бизнес имотите, които се считат за по-рискови.

Въпреки предупрежденията на германската централна банка, от Deutsche Bank твърдят, че няма опасност от балон на пазара на имоти в Германия, тъй като ръстът на цените бил твърде скромен за международните стандарти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
До (-) - Щом по-богатите правят така, значи е правилно! - Щом по-умните ни съветват така, значи е правилно! - Щом го искат от нас, значи е за наше добро! - Вярата в бъдещето е по-важна от действията в настоящето! - Щом нещо се прави, значи е добро за хората! - Мечтите са по-важни от резултата! - Дори и да изглежда че ни лъжат, те не ни лъжат! - Щом нямаме избор в дадена среда от правила, значи сме без избор! => Да живеят маймуните и всички техни неосъществени мечти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
vivankata
преди 10 години
Кога ще ги стигнем германците и американците а? Интересен факт е ниското ниво на собственост в такива "развити" държави! Предлагам и тук така да се ушием с ипотеки всички, че да излетим към високия жизнен стандарт. По статията: проверката ще стане когато малките рухнат и се "прилапат" от големите...сега няма нужда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Браво, "спуснат" либерален режим към местни маймуни, които са с вече отнето имущетсво и права, за сметка на обратен такъв, за маймуните с неотнето имущество и права! - и как всичко го обясняват по маймунски с диалог м/у институции (от които нищо не би трябвало да зависи, защото не са над закона), когато всички други са подложени на законови правила, от които мърдане няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още