Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Германските банки започват да свиват офисите заради ръста на работата от вкъщи

Почти 40% от служителите в сектора на услугите в Германия са работили поне частично от вкъщи през юни

Германските банки започват да свиват офисите заради ръста на работата от вкъщи

Снимка: Bloomberg LP

Банките в Германия бързо намаляват офис площите си заради растящия брой работещи от вкъщи служители, излизайки на предна линия в глобална трансформация, която може да промени за постоянно начина на работа на банкерите, пише Bloomberg.

Deutsche Bank освобождава няколко етажа от сграда с около хиляда служители, германският филиал на HSBC се разделя с шест отделни офиса в Дюселдорф срещу един нов с наполовина по-малка площ, а подразделението на BNP Paribas във Франкфурт намалява площите, отредени за бюра, за да обхващат само 60% от служителите. Регионални кредитори като DZ Bank и BayernLB съобщават, че обмислят сходни планове.

Темпът, с който банките в Германия променят присъствието си на имотния пазар, ги отличава от европейските банки, които въведоха щедри политики за работа от вкъщи в света след пандемията. Кредиторите, които възприемат тенденцията за домашен офис, за да намалят разходите, показват и разделението между Европа и САЩ, където банки като Goldman Sachs Group продължават да се придържат към присъствения модел.

Още по темата
Намаляването на недвижимите имоти е възможно благодарение на новото отваряне към работата от разстояние, въведена след тежките ограничения за мобилността, които бяха наложени заради пандемията от COVID-19. Повечето европейски банки обявиха гъвкави работни практики, които като цяло позволяват на повечето служители да работят от вкъщи два или три дни седмично. В резултат на това много банки преминаха от определянето на постоянни работни бюра до модели, при които служителите заемат налично бюро, всеки път когато пристигат на работа – т. нар. hot desking.

Кредитори, сред които Credit Suisse, UBS и UniCredit, казват, че в крайна сметка ще заемат по-малко офис площи, но малко банки извън Германия са разкрили конкретни ходове към по-малки помещения след пандемията.

Намаляването на офис площите обичайно става бавно, тъй като много наемни договори са за десет години или дори повече, а прекратяването на споразумения предсрочно може да наложи плащането на големи компенсации. Освен това много банки едва напоследък решават колко работа от вкъщи ще толерират и кои позиции са подходящи за тази цел, което означава, че планирането на бъдещите офиси може да започне едва сега.

Почти 40% от всички служители в сектора на услугите в Германия са работили поне частично от вкъщи през юни, показа допитване на института Ifo, публикувано в понеделник. За сравнение, средното равнище за цялата икономика е близо 30%.

Някои от кредиторите на предна линия в намаляването на офис площи, включително Deutsche Bank и BNP Paribas, предприеха преди време ходове, които ги улесниха да ускорят плановете с настъпването на пандемията.

Германската банка трябва да покаже нов план на офисите си в Германия, който обръща по-голямо внимание на споделените бюра и конферентни пространства, известни вътрешно като програмата „Бъдеще на работата“.

Много банки в Германия са подложени на силен натиск да намаляват разходите и се насочват към разпределения, които са обвързани с наемния договор и превръщат офисите в събирателен пункт. Тези разходи обичайно са сред най-големите двигатели на разходите за банките след заплатите и средствата за IT.

„Макар че американските банки искат да се върнат към култура с централна роля на офиса, германските банки се стремят да възприемат работата от разстояние и говорят открито за масов отказ от офис площи“, казва Дрор Полег, съпредседател на Съвета за технологии и иновации към Urban Land Institute в Ню Йорк.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Vonovia е напът да си подсигури придобиването на Deutsche Wohnen