IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските институционални инвеститори залагат все повече на имотите

Мнозинството от тях планира да увеличи дела на имотите в инвестиционните си портфейли през идните 12 месеца

12:48 | 16.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Интересът към инвестиции в недвижими имоти расте сред германските институционални инвеститори, съобщава онлайн изданието property-magazine.eu.

Допитване по поръчка на Lagrange Fund Monitor за четвъртото тримесечие на тази година е установило индекс от 7,12 пункта (при което 1 означава драстично намаляване, а 11 – огромно увеличаване на дела на имотите в даден портфейл от активи).

Мнозинството от институционалните инвеститори, участвали в допитването, изразяват намерението си да увеличат дела на недвижимите имоти в портфейлите си от алтернативни инвестиции през идните 12 месеца. Допитването за риска и благоприятните възможности установява индекс от 6,2 пункта, което показва тенденция на ориентиране към добрите възможности и приемането на риска (1 означава максимално избягване на риск и ориентиране към безопасността, а 11 показва ориентация към максимални благоприятни възможности и приемане на най-висок риск).

„Най-основни активи“ са най-търсената категория, посочена от 47 на сто от анкетираните, следвана от „основни активи“ и „активи, носещи добавена стойност“ със съответно 27% и 25%, докато опортюнистичните ангажименти представляват интерес само за 7% от анкетираните.

Сред различните видове имоти явно е предпочитанието към жилища, посочени от 19% от анкетираните. Забележителен е и интересът към логистични имоти, посочени от 15% от участниците, като изпреварват офисите с 12%. Търговските площи с дял на хранителните магазини от поне 70% са смятани за надеждни от 10% от анкетираните, а търговските площи, които не включват хранителни магазини, са споменати от едва 1%.

Германия е на първо място сред целевите региони за инвестиции в недвижими имоти. 22% от участниците в допитването предпочитат родния си пазар. Най-популярните пазари извън Германия с по 7% са Франция, страните от Бенелюкс и скандинавските страни, следвани от Австрия, Швейцария, Канада и Австралия с по 5%.

Основната причина за инвестиране в недвижими имоти е диверсифицирането на риска в собствения портфейл, посочена от 42% от анкетираните, и липсата на алтернативни инвестиции с 29%. Инвестициите в САЩ (4%), не са особен приоритет. В отговор на въпроса как президентските избори в САЩ са се отразили на привлекателността на инвестициите в недвижими имоти във водещата западна икономика 75 на сто от участниците са заявили, че не очакват никакви промени. Само 17 на сто предвиждат, че американският пазар на недвижими имоти ще стане по-привлекателен, а 8% смятат, че той ще загуби притегателната си сила.

В отговор на въпрос за най-големите предизвикателства в момента за инвестициите в недвижими имоти, участниците в допитването посочили високите цени на имотите (55%), риска от спад на цените и на наемите (23%) и ниското предлагане на имоти (18%), а финансирането на придобиването на имоти (5%) изглежда не създава затруднения в момента.

„В настоящата пазарна среда институционалните играчи явно залагат на доказан избор при инвестициите в недвижими имоти, като приемат само умерена експозиция“, коментира д-р Свен Хелмер, управляващ директор на Lagrange. „Това става особено явно, когато погледнете предпочитанията към различните видове имоти – двата най-търсени класа активи са тези, които са най-слабо засегнати от коронавирусната криза и дори се възползват от нея, както до голяма степен се случва в логистичния сегмент. Но това може да се промени през 2021 г., ако се стигне до наваксване на наемния офис пазар. В първите седмици на блокадата през пролетта на 2020 г., когато много офис служители временно работеха от вкъщи, инвеститорите не проявяваха особен интерес към този вид имоти известно време, но от началото на есента апетитът им към офиси явно започна да се завръща“, допълва Хелмер.

„Засега коронавирусната пандемия не води до спад на цените на германските имотни пазара, поне не и за първокласните локации, така че доминиращите проблеми преди COVID-19 като високите цени и недостатъчното предлагане на имоти продължават да оформят пазара и са смятани за предизвикателства от инвеститорите“, казва Моника Беднарц, директор на Lagrange.

„Фактът, че почти не се съобщава за проблеми с финансирането вероятно се дължи на същото явление до известна степен. Остава обаче да видим как ще се развие ситуацията през идните месеци, тъй като опитът показва, че спирането на плащанията от корпоративни наематели се отразява в портфейлите на банките с известно закъснение“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още