IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният бум на жилищните цени се превръща в дилема за централните банки

Растящите цени засилват натиска върху тях да направят нещо, за да запазят достъпността на жилищата за обикновените хора

14:03 | 13.07.21 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Растящите цени на жилищата в голяма част от света се превръщат в ключов тест за способността на централните банки да овладеят кризисната си подкрепа, пише Bloomberg.

Изтеглянето на стимулите твърде бавно рискува да надуе още повече цените на недвижимите имоти и да задълбочи притесненията за финансовата стабилност в дългосрочен план. Твърде рязкото им прекратяване пък може да разтърси пазарите и да понижи цените на имотите, заплашвайки възстановяването на икономиката от коронавирусната пандемия. Имоти Имоти

Тъй като спомените от световната финансова криза, породена от срива на жилищния пазар, все още са пресни в ума на държавните ръководители, как да се овладеят растящите цени на жилищата е дилема с централно място в обсъжданията. Ръстът на възстановяващата се икономика кара някои централни банки да обсъждат забавяне на покупките на активи и дори ръст на лихвените проценти.

Представители на Федералния резерв, които подкрепят смекчаване на програмата за изкупуване на облигации, посочват растящите цени на жилищата като една от причините за това. Те посочват по-конкретно изкупуването на обезпечени с ипотека държавни ценни книжа, които според някои подклаждат търсенето на жилища на вече нажежен пазар.

През тази седмица централните банкери в Нова Зеландия, Южна Корея и Канада трябва да проведат среща, за да определят политиката си, а растящите цени на жилищата във всяка от тези страни засилва натиска да направят нещо, за да запазят достъпността на жилищата за обикновените служители.

В Нова Зеландия държавните ръководители се борят с най-нажежения имотен пазар в света, според класацията на Bloomberg Economics за най-застрашените от балон глобални жилищни пазари. Централната банка, която ще проведе заседание в сряда, получава нов инструмент за справяне с проблема, а прогнозите ѝ за официалната лихва показват, че тя ще започне да расте през второто полугодие на 2022 г.

Изправена пред критики за ролята си в стимулирането на жилищните цени, Канадската централна банка е сред първите от развитите икономики, която преминава към не толкова експанзионистична политика, като в сряда се очаква да вземе решение за ново смекчаване на мерките за стимулиране на икономиката.

Миналия месец Южнокорейската централна банка предупреди, че недвижимите имоти са „значително надценени“, а бремето на изплащането на дългове от домакинствата расте. Но влошаването на пандемията вероятно ще бъде по-належащо притеснение на заседанието в четвъртък в Сеул.

При най-голямото си стратегическо преосмисляне от създаването на еврото Европейската централна банка повиши този месец целевата си инфлация и намекна за натиск върху жилищния пазар, а ръководителите ѝ ще започнат да вземат предвид жилищните разходи на собственици и наематели при допълнителните си показатели за инфлацията.

Английската централна банка съобщи миналия месец, че е притеснена за британския жилищен пазар. Norges Bank също изрази тревогата си от свръхниските лихви на жилищния пазар и риска от натрупване на финансови дисбаланси.

Банката за международни разплащания използва ежегодния си доклад от миналия месец, за да предупреди, че жилищните цени растат по-рязко по време на пандемията, отколкото предполагат фундаментите, засилвайки уязвимостта на сектора, ако лихвите по ипотечните кредити нараснат.

Макар че оттеглянето на подкрепата по време на пандемията се очаква да е постепенно за повечето централни банки, как да се направи без притежателите на ипотечни кредити да пострадат ще бъде ключово предизвикателство, казва Казуо Мома, който е отговарял за паричната политика в Японската централна банка.

„Паричната политика е явен инструмент“, казва Мома, който сега работи като икономист в Mizuho Research Institute. „Ако се използва за някои конкретни цели като ограничаването на активността на жилищния пазар, това може да доведе до други проблеми като убиване на икономическото възстановяване“, отбелязва той.

Но бездействието носи други рискове. Анализ на Bloomberg Economics сочи, че жилищните пазари вече дават предупредителни сигнали за балон в стила от 2008 г., пораждайки притеснения за финансови дисбаланси и задълбочаване на неравенството.

Нова Зеландия, Канада и Швеция са сред най-нажежените жилищни пазари в света въз основа на ключови показатели, използвани от Bloomberg Economics, чието изследване е било съсредоточено върху страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Великобритания и САЩ също са близо до върха на класациите за риск. Имоти Имоти

В момент, когато много икономики продължават да се борят с вируса или забавянето на ръста на кредитирането, централните банкери може да потърсят алтернативи на повишаването на лихвите като промени в ограниченията в съотношението заем-стойност на жилищата или претеглянето на риска при ипотечните кредити – т. нар. макропруденциални политики.

Но няма гаранция, че подобни мерки ще постигнат успех, защото други динамики като неадекватно предлагане или данъчни политики са важни променливи и за жилищния пазар. А макар че централните банки бълват повече евтини пари от всякога, подобни мерки вероятно трудно ще овладеят цените.

„Най-добрият подход е да се спре ново разрастване на счетоводните баланси на централната банка“, казва Гюнтер Шнабал от Лайпцигския университет, които е експерт по международни парични системи. „Като втора стъпка лихвите може да бъдат повишени много бавно и внимателно през дълъг период“, допълва той.

Друга възможност е цените на жилищата да достигнат естествено плато. Жилищните цени във Великобритания, например, намаляха за първи път от пет месеца през юни – знак, че имотният пазар може би е изгубил инерцията с наближаващия край на данъчните стимули.

В САЩ обаче няма такива признаци, тъй като там търсенето на жилища остава силно въпреки рекордно високите цени. Продажбите на жилища, за които е сключено предварително споразумение, нараснаха във всички области на САЩ през май, като североизточните и западните щати отчетоха най-големи ръстове.

Макар че за централните банки няма да е лесно да навигират в жилищния бум, може би все още не е твърде късно да се предотврати следващата криза. Търсенето от собственици и наематели спрямо спекулативното купуване остава силен двигател на растежа. Банките не показват признаци за разхлабване на кредитирането както преди световната финансова криза, казва Джеймс Померой, глобален икономист в HSBC Holdings Plc.

„Ако цените на жилищата растат заради промени в търсенето и предлагането, породени от пандемията вследствие на по-голямата работа от разстояние и желанието на хората за повече площ, това може да не породи криза по същия начин като бума на жилищния пазар в предишни години“, отбелязва Померой. „Проблемите може да изникнат по-надолу във веригата с още по-голямото изключване на младите хора от имотния пазар“, допълва той.

В момент, когато централните банки излизат внимателно от кризисния си режим в икономики с високи дългове на домакинствата, те ще трябва да са особено внимателни, смята Алисия Гарсия Ереро, главен икономист за Азиатско-Тихоокеанския регион в Natixis, която преди това е работила за ЕЦБ и Международния валутен фонд.

„Цените на недвижимите имоти, както и при цените на другите активи, ще продължат да набъбват, докато глобалните ликвидности остават широки. Но последиците са много по-сериозни от цените на други класове активи, тъй като засягат домакинствата много по-широко“, отбелязва Ереро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Говориш колосални глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 2 години
ти па искаш да махнеш единственото хубаво нещо направено от БСП... не е ли е срам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 7
terziеv
преди 2 години
Специално за България, ако говориш, очевидно нямаш идея до какво всъщност доведе плоският данък. Доведе до една прослойка, която изсмука целия ресурс. Тази прослойка може да си позволи да притежава цели блокове с по 20 етажа, да ги държи празни и от това да не губи нищо. А за лихвите - просто не могат да бъдат вдигнати. По-вероятно е да ги свалят още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 2
Varfor
преди 2 години
Погледни статистика за цената на квадратен метър в София през 2007/2008 година и как цените са били с 30-40% надолу 3-4 годни по-късно и едва десетина години по-късно достигат старите цени. С наемите е нещо подобно. А има квартали и градове, при които нивата от 2007/2008-а, когато пак всички се бяха юрнали да купуват, все още не са достигнати. А за лихвите може да си говорим пак след няколко месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 6
terziеv
преди 2 години
Банките няма да вдигат никакви лихви. Не и без да има някакъв истински обществен/социален, а може и дори природен катаклизъм, който изцяло да промени пейзажа. Няма значение дали има достатъчно наематели за имотите. Богатите са толкова богати, че спокойно може да не им дреме. В момента техният проблем е какво да си правят парите, а не как активите да носят по-висока доходност. Ще се разпадат къщи и блокове, ще седят празни, но няма да падат цените. Нито на имотите, нито на наемите. Тука в София имаме нагледен пример. С години се отдават площи под наем, стоят празни, но не свалят цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
mick
преди 2 години
Данъците върху имотите вече са неадекватни.. навсякъде, даже и там където бяха адекватни. А достъпността - това беше проблем на социализма. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 2
Varfor
преди 2 години
А за какво ще служат тези жилища, ако няма кой да ги наеме? Защото не се спира да се строи, напротив. Преди няколко месеца имаше статия, че разрешителните за строеж през 2020-а са рекордно много. Дори големите областни градове започват да отчитат спад в населението. Тенденцията при броя на наемателите е да се задържи на това ниво евентуално още малко и да започне да пада. Защото от своя страна банките гледат да раздадат възможно най-много ипотечни кредити.В момента, в който вече няма купувачи, банките ще започнат да вдигат лихвите, за да печелят. И тогава ще стане интересно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 2 години
Нищо не е безкрай,а обикновенно края е доста болезнен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 9
terziеv
преди 2 години
Купонът наистина ще е без край. Жилищната криза не е неприятен страничен ефект, а целенасочена политика. Концентрацията на жилищата в малко собственици е планирана. Идеята е по-малко собственици, които да са зависими от подаянията на системата. Безплатни/с контролиран нисък наем жилища, но само ако слушкаш и си поставяш инжекцийките редовно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
petyob
преди 2 години
преди 3 месеца едно жилище струваше 1 биткойн, а сега струва 2 !?!? ужас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още