IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните инвестиции в бизнес имоти достигат 507 млрд. долара за годината

Това е най-високото равнище от 2007 г. насам, сочат данни на консултантска компания

10:38 | 29.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Глобалните инвестиции в бизнес имоти през третото тримесечие отговарят на обема от 170 млрд. долара, отчетен през третото тримесечие на 2017 г. Но благодарение на силното начало на годината активността за цялата 2018 г. е била със 7% по-висока спрямо миналата година с общ обем на инвестициите от 507 млрд. долара. Това е най-доброто представяне от 2007 г. насам, сочат данните на консултантската компания JLL.

Американският пазар се представя най-добре, макар че през второто тримесечие обемите останаха непроменени. През третото тримесечие обаче инвестициите са нараснали с 20% до 74 млрд. долара, с което активността от началото на годината е достигнала ръст от 13% до 206 млрд. долара. Докато пазарите в Бразилия, Канада и Мексико се забавят в сравнение с миналата година, американският пазар е основен двигател на растежа в региона.

Инвестициите в САЩ на годишна основа са нараснали значително през третото тримесечие, тъй като перспективите за силен растеж и ниската безработица са стимулирали инвестициите в офиси, които са достигнали най-високото си ниво от шест тримесечия. Инвестициите в търговски площи също са нараснали, тъй като инвеститорите са продължили да демонстрират апетит към висококачествени активи с особен фокус върху хранителните магазини, отбелязва JLL.

В Европа, Близкия изток и Африка обемите от трансакции са намалели до 74 млрд. долара, което е с 18% под нивото от третото тримесечие на 2017 г. От началото на годината обемите са достигнали 184 млрд. долара, което е спад спрямо същия период на миналата година. Германия остава най-силният пазар в региона с ръст на обемите от 2% през третото тримесечие и с 8% от началото на годината на годишна база, като те са достигнали най-високото си равнище от 2007 г. насам.

В същото време активността през третото тримесечие е намаляла както във Великобритания, така и във Франция, но силното начало на годината е помогнало за повишаването на обемите и в двете страни от началото на годината съответно с 3% и 30%. Най-големият спад през третото тримесечие е отбелязан на някои от по-малките пазари в региона, които постигнаха значителен растеж в предходните тримесечия. Двуцифрени понижения на инвестициите от началото на годината са регистрирани в Швейцария, Дания, Испания, Норвегия, Чехия, Финландия и Холандия.

След няколко тримесечия на рекорден растеж пазарите в Азиатско-тихоокеанския регион си поемат глътка въздух, като инвестиционната активност е нараснала със скромните 3% до 36 млрд. долара през третото тримесечие. Въпреки това активността от началото на годината се е увеличила с 20% благодарение на силното начало на годината.

Основните пазари продължават да движат растежа, като Австралия, Китай и Япония подобряват представянето си спрямо миналата година съответно с 11%, 7% и 8%. Най-силно се представят Хонконг и Южна Корея, където обемите от началото на годината са на най-високото си ниво в историята благодарение на силното търсене на офиси.

Последна актуализация: 10:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още