IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните инвестиции в бизнес имоти са на най-високото си ниво от 2007 г.

За втора поредна година Лондон е най-предпочитаният град от инвеститорите в бизнес имоти в света

10:31 | 07.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки нарастващата несигурност, която се е отразила на инвестициите в бизнес имоти през четвъртото тримесечие, 2018 е била най-добрата година от 2007 г. насам за глобалните пазари на бизнес имоти. Общият обем на инвестициите миналата година е достигнал 733 млрд. долара, съобщава консултантската компания JLL.

Най-много инвестиции в бизнес имоти са привлекли Северна и Южна Америка, подкрепени от силния американски пазар, а Бразилия, Канада и Мексико отбелязват годишен спад на продажбите. Обемът от инвестиции в региона е нараснал с 13% през 2018 г. Американският пазар е завършил 2018 г. възходящо, като общият обем на инвестициите за годината се е увеличил с 16% спрямо 2017 г. и е достигнал 260 млрд. долара. Растежът се дължи главно на офисния и индустриалния сектор, които са отбелязали повишение на активността със съответно 11% и 22%.

След относително слабо трето тримесечие Азиатско-тихоокеанският регион се е възстановил и е приключил силно миналата година с повишаване на общия обем от инвестиции със 7% до нов исторически връх от 159 млрд. долара. Само през четвъртото тримесечие на миналата година инвестициите в бизнес имоти в Азиатско-тихоокеанския регион са достигнали 43 млрд. долара, което е с 31% над средното дългосрочно равнище. За втора година Китай изпреварва Япония като най-ликвидния пазар в региона, а обемите от инвестиции в страната нарастват за четвърта поредна година. Въпреки че Австралия, Япония и Сингапур регистрират годишен спад на инвестициите, двуцифреният растеж в Хонконг и Южна Корея е тласнал двата пазара до нова рекордна активност за годината.

Привлечените инвестиции в бизнес имоти от страните от Европа, Близкия изток и Африка са намалели с 6% въпреки растежа на ключови пазари като Франция и Германия и са достигнали 293 млрд. долара. Само през четвъртото тримесечие регионът е привлякъл с 21% по-малко инвестиции спрямо същия период на 2017 г. Въпреки притесненията, че Brexit ще спре растежа на британския пазар, който е привлякъл с 6% по-малко инвестиции спрямо 2017 г., следващите два най-големи пазара в региона – Германия и Франция, продължават да отбелязват силен растеж. Обемите от инвестиции в Германия през 2018 г. са нараснали с 6%, а активността във Франция е скочила с 10%.

Лондон - най-предпочитан от инвеститорите

За втора поредна година Лондон е най-ликвидният пазар на недвижими имоти в света, като обемите са нараснали с 14% до 36,3 млрд. долара през 2018 г. Въпреки Brexit местните и чуждестранните инвеститори са запазили интереса си към пазара с особено внимание към офисите, които са привлекли 74% от общите инвестиции. След като се свлече до четвърто място през 2017 г., Ню Йорк се завръща на второто място миналата година с инвестиции на стойност 31,4 млрд. долара. Растежът на инвестициите в бизнес имоти в града се дължи главно на местни компании, които са осигурили 72% от общите ликвидности на пазара, а делът на чуждестранния капитал е намалял до 38% или под средния годишен обем от 2014 г. насам.

Париж заема трето място и регистрира най-доброто си представяне от близо десет години благодарение на чуждестранния капитал. Инвестиционните обеми са нараснали с 27% миналата година, а делът на чуждестранния капитал е достигнал 47% от всички инвестиции в града.

В десетката на най-предпочитаните градове от инвеститорите в бизнес имоти попадат още Сеул, Шанхай, Хонконг, Лос Анджелис, Токио, Чикаго и Вашингтон.

В същото време Варшава се присъединява за първи път към градовете с най-голям обем трансграничен капитал благодарение на стремежа на чуждестранните инвеститори да извлекат полза от нарастващото търсене на офис площи от наемателите в полската столица. Общият обем на инвестициите във Варшава миналата година е достигнал 2,7 млрд. долара. Въпреки че глобалните фондове са били сред най-активните чуждестранни компании, инвеститори от САЩ, Австрия, Германия и Малайзия са били сред най-активните в града. Близо 80% от чуждестранните инвестиции във Варшава са били насочени към офис сектора.

Сингапур се изкачва, Китай пада

Сред най-забележителните тенденции през 2018 г. беше намаляването на притоците на чуждестранен капитал от Китай. Инвеститори от континенталната част на страната са вложили в чужбина общо 4,6 млрд. долара през 2018 г., което е спад с 84% спрямо предходната година. Причината е в наложения контрол върху капиталите от правителството и засилването на наблюдението на правителството на чуждестранните инвестиции, които достигаха средно 19,7% млрд. долара в периода между 2014 и 2017 г.

В същото време се засилва активността на сингапурските компании, които са се оказали най-големите износители на капитал през 2018 г. Общият обем на трансграничните придобивания през 2018 г. е достигнал 20,7 млрд. долара, като сингапурските инвеститори са вложили с 30% повече в чуждестранни имоти, отколкото през 2017 г. Инвеститорите от Сингапур продължават да предпочитат офис сектора, който е съставлявал 43% от трансграничните придобивания през 2018 г.

Прогноза

JLL очаква глобалната инвестиционна активност в бизнес имотите през 2018 г. да намалее с 5 до 10% и общият обем от инвестиции за годината да достигне 680 млрд. долара. Компанията смята, че през тази година фокусът да бъде върху непреките инвестиции, рекапитализациите и дълга, но по-голямата предпазливост на инвеститорите заради геополитическите рискове и волатилността на пазара може да свият обемите от трансакции.

JLL прогнозира, че секторът на индустриалните имоти ще се представи най-добре. В същото време офис сегментът вероятно ще отбележи лек спад заради запазването на ниската доходност. Секторът на търговските площи ще бъде изправен пред най-големите предизвикателства, тъй като инвеститорите ребалансират портфолиото си, за да отразят променящата се динамика в сегмента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още