IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните инвестиции в бизнес имоти са намалели с 26% през 2020 г.

Четвъртото тримесечие на миналата година показва признаци на възстановяване в трите основни региона

18:29 | 04.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Глобалните инвестиции в бизнес имоти са нараснали с 84% на тримесечна основа през четвъртото тримесечие на 2020 г., достигайки 290 млрд. долара. Те обаче са намалели с 20 на сто спрямо края на 2019 г., сочат данни на консултантската компания CBRE, цитирани от онлайн изданието World Property Journal.

Ръстът между третото и четвъртото тримесечие на миналата година се е дължал основно на скока с 97% на обемите в САЩ. Въпреки това обаче глобалните инвестиции през 2020 г. са намалели с 26 на сто спрямо 2019 г. заради пандемията.

Скокът през четвъртото тримесечие е бил значителен и в трите глобални региона, тъй като обещанието за ваксини и продължаващото възстановяване на икономиката са подкрепили нагласите на инвеститорите. Въпреки ръста на заразените с COVID във всички части на света представянето през четвъртото тримесечие създава предпоставки за оптимистични очаквания за 2021 г.

Северна и Южна Америка

Обемът от инвестиции в Северна и Южна Америка е нараснал над два пъти през четвъртото спрямо третото тримесечие, достигайки 144 млрд. долара. Регионът е регистрирал най-сериозното покачване на обемите в света. Равнището на инвестициите е било с 20% под рекордния обем през четвъртото тримесечие на 2019 г. и с 11 на сто под петгодишното средно равнище през четвъртото тримесечие. Но относително стабилният финал на 2020 г. е превърнал спада с 60% на годишна база през второто и третото тримесечие в не толкова драстично свиване от 34 на сто за цялата година.

САЩ са регистрирали сделки на обща стойност 135 млрд. долара през четвъртото тримесечие, което е спад с 21 на сто на годишна основа, но е скок с 97% спрямо предходното тримесечие. Страната е съставлявала 47% от общия глобален обем на инвестициите в бизнес имоти през четвъртото тримесечие. Придобиването от Simon Property Group на Taubman Centers за 3,4 млрд. долара беше единствената институционална сделка в САЩ от февруари насам. За цялата година инвестициите са намалели с 34 на сто в САЩ, с 29% в Канада, с 15% в Бразилия и с 57% в Мексико. Растящите случаи на COVID-19 в Мексико спъват възстановяването на икономиката и на имотния пазар.

На секторно ниво многофамилните жилища са отбелязали годишен спад от едва 1% на инвестиционния обем през четвъртото тримесечие, а индустриалните имоти са записали понижение от 4 на сто. Инвеститорите са продължили да се насочват към американски многофамилни и индустриални активи благодарение на стабилните им перспективи и доказана устойчивост на фона на несигурността заради пандемията. Индустриалните имоти (26%) и многофамилните жилища (36%) са съставлявали 62% от инвестиционния обем в САЩ през 2020 г. спрямо 53 на сто през 2019 г.

Секторът на офис площите е отбелязал спад от 35% на годишна база през четвъртото тримесечие, но е записал ръст от 93 на сто през третото, което е насърчителен знак в началото на 2021 г. Възстановяването на търговските площи и на хотелите зависи от ваксинацията на населението и повишаването на мобилността. Общо двата сектора са съставлявали едва 13 на сто от инвестициите през 2020 г. спрямо 18% през 2019 г., сочат данните на CBRE.

ЕМЕА

Инвестициите в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) са нараснали с 84 на сто спрямо третото тримесечие до 109 млрд. долара. На годишна основа спадът е с 25% и с 12% спрямо петгодишното средно равнище за четвъртото тримесечие. Рекордният обем на инвестициите през първото тримесечие е вдигнал общите инвестиции за годината до 329 млрд. долара, което е спад със 17% спрямо предходната година. Това е на-малкото понижение от трите региона.

На тримесечна основа обемът на инвестициите е нараснал през четвъртото тримесечие най-вече благодарение на Германия, Великобритания и Холандия. Но на годишна база обемът в Германия е намалял с 30% в края на 2020 г., Великобритания е записала спад от 20%, а Холандия е отчела ръст от 10 на сто. Дания, Швейцария и Норвегия са показали забележителна устойчивост през 2020 г., приключвайки годината над обемите им от 2019 г. Но повторното въвеждане на мерки за блокада през последно време може да натежи върху нагласите на инвеститорите в началото на 2021 г.

Капиталът се насочва все повече към многофамилни и индустриални активи в региона. Взети заедно, те са съставлявали 38 на сто от общите инвестиции в ЕМЕА през 2020 г., което е ръст спрямо 30 на сто през 2019 г. Инвестициите в многофамилни жилищни сгради са се увеличили със 7%, а в индустриални – с 11%, през 2020 г. Инвеститорите са приели ниската доходност в двата сектора като потенциал за ръст на наемите и нисък риск в несигурните времена.

Обемът от инвестиции в офис и търговски площи се е възстановил през четвъртото тримесечие, нараствайки съответно със 77% и 67% спрямо третото тримесечие. На годишна база обаче обемът им е намалял със съответно 34 на сто и 5%. Скокът при офисите през четвъртото тримесечие е особено явен във Великобритания и Германия, съсредоточени върху основни активи, на фона на ръста на заетостта. Инвестициите в търговски площи се очаква да останат стабилни на ниски нива. Хотелският сектор е отбелязал спад с 66% през 2020 г. Инвеститорите очаква повече продажби на потиснати активи през 2021 г., пише CBRE.

Азиатско-Тихоокеански регион

Азиатско-Тихоокеанският регион демонстрира ползите за по-широката икономика от ефективния отговор на пандемията. Инвестиционният обем в региона е нараснал с 34 на сто на тримесечна основа през четвъртото тримесечие до 36 млрд. долара, колкото беше нивото и в края на 2019 г. Това показва продължаващо завръщане към нормалност в региона. Годишният обем на инвестициите в Азиатско-Техоокеанския регион е намалял с 21 на сто спрямо 2019 г.

Япония, Китай и Австралия са повели възстановяването през четвъртото тримесечие, тъй като инвеститорите са се завърнали на офис пазари като Токио, Хонконг, Сидни и Шанхай. За цялата година Южна Корея, Япония и Тайван са се справили добре с промени на годишна основа от съответно +6%, -2% и -6% благодарение на умелото им управление на пандемията. Индия е била магнит за инвеститорите през 2020 г. с годишен ръст от 11% на инвестиционния обем. Индия е не само основна аутсорсинг дестинация за развити икономики, растящата й работна сила и нововъзникваща икономика предоставят неразкрити благоприятни възможности. Brookfield придоби портфейл от офиси в Индия на стойност 2 млрд. долара през третото тримесечие, а придобиването от Blackstone на портфейл с търговски площи на стойност 1,2 млрд. долара през четвъртото тримесечие превърна компанията в най-големия оператор на молове в Индия.

Очаква се търсенето на офиси в Азиатско-Тихоокеанския регион да остане устойчиво въпреки последиците от работата от разстояние. Инвестициите в офиси са нараснали с 27 на сто на годишна основа през четвъртото тримесечие и са надолу само с 9% на годишна база, съставлявайки 57% от общия инвестиционен обем в региона.

Логистичните имоти са много търсени, като обемът на инвестициите в тях е нараснал с 25% през 2020 г., а делът им в общите инвестиции е достигнал 19 на сто спрямо 12% година по-рано. Спредът в доходността между офисните и логистичните активи се стеснява.

Търговските площи и хотелите започват да отчитат признаци на възстановяване в Китай и Япония, но кредиторите обичайно са предпазливи. Инвестициите са намалели съответно с 43% и 69% при търговските площи и хотелите. Инвеститорите търсят възможности на пазари с големи групи местни туристи като Япония, Австралия и Китай.

CBRE очаква перспективите пред икономиката през 2021 г. да бъдат положителни за повечето икономики предвид благоприятните парични политики, допълнителните фискални стимули и напредъка в процеса на ваксинация на населението. С възстановяването на икономиката глобалните инвестиции в бизнес имоти се очаква да се нормализират през 2021 г., особено през второто полугодие, когато служителите се завърнат в офиса и пътуванията се възобновят. CBRE прогнозира, че обемът от инвестиции през 2021 г. ще нарасне с между 15% и 20%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още