Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Глобалните офис пазари ще се възстановяват дълго въпреки надеждите за ваксина

Инвестициите в бизнес имоти през третото тримесечие са на най-ниското си ниво от началото на 2012 г.

Глобалните офис пазари ще се възстановяват дълго въпреки надеждите за ваксина

Снимка: Bloomberg LP

Няколко месеца след като голяма част от Азия излезе от коронавирусните блокади сделките с бизнес имоти остават много под равнищата преди пандемията, което е знак, че пазарът е изправен пред дълго и бавно възстановяване на фона на растящите надежди, че ваксините ще направят офисите, хотелите и моловете отново безопасни, пише Bloomberg.

Дори на места, които се преборват с COVID, инвеститорите не бързат. Инвестициите в бизнес имоти в света са достигнали около 128 млрд. долара през тримесечието до 30 септември, като обемът остава почти без промяна спрямо предходния тримесечен период. Това е най-ниското ниво от началото на 2012 г., сочат данни на Real Capital Analytics.

Стойността на сделките през третото тримесечие е намаляла с 27% в Азия, с 37% в Европа и с 59% в Северна Америка спрямо третото тримесечие на 2019 г., сочат данни на консултантската компания CBRE.

„Като цяло очакваме възстановяването на недвижимите имоти, особено на офис сектора, да се забави с няколко тримесечия в сравнение с по-широкото възстановяване на икономиката“, коментира глобалният главен икономист на CBRE Ричард Баркъм.

Смята се, че пандемията ускорява вече започнали тенденции в недвижимите имоти като растящи стойности на индустриалните и логистични площи, тъй като електронната търговия измества старомодните търговски центрове.
По отношение на сделките няма признаци за ускоряване дори в слабо засегнати от вируса региони.

Кредитирането на бизнес имотите и многофамилните жилища в САЩ се очаква да остане под нивата преди пандемията поне до 2022 г., като новите заеми тази година са се сринали с 34% спрямо 2019 г., сочат данни на Асоциацията на ипотечните банкери. Набраните средства от глобални фондове са намалели с над 50% до 21 млрд. долара през третото тримесечие заради предпазливостта на инвеститорите, сочат данни на Preqin.

„Имотният пазар като цяло продължава да е в застой“, казва Е Фай Кам, ръководител на азиатските операции в Preqin.
Офисите все още съставляват най-голям дял от трансакциите с бизнес имоти, около една трета от глобалния пазар през третото тримесечие, следвани от многофамилните жилища с 24 на сто, индустриалните имоти с 20%, търговските площи с 13% и хотелите с 3%, сочат данните на CBRE. В Азия офисите са съставлявали над половината от институционалните инвестиции.

Работа от разстояние

Джон Саундърс се е върнал на работа в офиса си в Хонконг от края на април след бързия напредък на града в овладяването на случаите на коронавирус.

Като ръководител в Азия на имотното подразделение на BlackRock, което контролира инвестиции на стойност 26 млрд. долара в глобален план, Саундърс наблюдава възобновяване на наемната дейност за офис сгради в Токио, Шанхай и Сидни, където случаите на вируса намаляват значително. Броят на офертите на бюрото му расте, тъй като продавачите пробват пазара или усещат натиск да набират средства.

Според него обаче моментът все още не е подходящ за купуване и то не само защото COVID-19 бушува отново в Европа и Северна Америка.

„Мисля, че умните пари са много търпеливи. Покупката утре ще бъде много по-добра от днес“, казва Саундърс.

Още по темата
Банки, технологични компании и други големи глобални работодатели не са сигурни от колко площи ще се нуждаят, тъй като работата от разстояние става по-приемлива, и тази несигурност затруднява оценяването на имотите, особено сега когато Западът е обхванат от нови блокади.

„Усещането е почти като да сме се върнали в начална позиция“, коментира Карли Трип, главен инвестиционен директор за САЩ в имотното подразделение на Nuveen, което управлява глобални активи за 127 млрд. долара.

Историята е различна в Азия. В Китай, откъдето започна пандемията, вътрешните пътувания и пазаруването се връщат почти на нивата преди COVID, казва Трип. Nuveen е съсобственик на пет китайски мола, където магазините отчитат рекордни продажби, тъй като потребителите харчат пари близо до дома вместо в чужбина, отбелязва тя.

Офис служителите също се връщат в сградите на компанията в Азия, защото работата от вкъщи е предизвикателство в обичайно пренаселените апартаменти в региона и има културно предпочитание служителите да са в офиса, казва Трип. „Ходенето на работа всеки ден е наистина важно за развитието на кариерата ви“, отбелязва тя.

Спад на оценките

Инвеститорите в имоти не се завръщат толкова бързо като потребителите. Оценките на офиси клас А в Хонконг са намалели с около 20% тази година, сочат данни на консултантската компания JLL.

Ограниченията за пътувания затрудняват сключването на трансгранични сделки, което е промяна спрямо световната финансова криза, когато международни пари се изливаха във финансови центрове като Ню Йорк и Лондон, смятани за сигурен залог.

Райони, в които вирусът е овладян, често изискват посетителите да преминават през карантина, което не позволява на хората да оглеждат имоти. Най-устойчивите пазари са страни като Германия, Австралия и Южна Корея, където местни пенсионни и застрахователни компании, както и други източници на капитал сключват сделки, сочат данни на Real Capital.

„Пандемията не позволява на южнокорейски инвеститори да пътуват в чужбина за инвестиции в недвижими имоти, което прави местния офис пазар по-привлекателен“, казва Джоан Хон, директор на отдел „Изследвания и консултации“ в сеулския офис на консултантската компания Savills.

Едно голямо нещо трябва да се промени преди обемът от сделки да нарасне, смята Саймън Малинсън, базиран в Лондон икономист в Real Capital Analytics.

„Няма принудителни продажби, а купувачите очакват отстъпки. Активността няма да се възстанови, докато купувачи и продавачи не изравнят очакванията си“, смята той.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
COVID-19 и новата администрация нажежават луксозните имоти във Вашинггон