Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Големи инвеститори тласкат нагоре цените на жилищата в европейски градове

Жилищата стават все по-привлекателен актив за институционалните инвеститори заради почти нулевите лихви

Големи инвеститори тласкат нагоре цените на жилищата в европейски градове

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Темпът, с който институционалните инвеститори като компании за частни капиталови инвестиции и пенсионни фондове изкупуват жилища, се ускорява в големите европейски градове, тласкайки цените на жилищата нагоре, показва изследване, цитирано от британския вестник Guardian.

Обемът на покупките в Европа е достигнал 64 млрд. евро през 2020 г., като според консервативни оценки жилищни имоти за около 150 млрд. евро се намират в ръцете на големи инвеститори.

Берлин, с жилищни активи на стойност 40 млрд. евро в портфейлите на институционални инвеститори, е на първо място в класацията. Стойността на жилищата е почти два пъти по-голяма в сравнение с всеки друг град в Европа. След германската столица се нареждат Лондон, Амстердам, Париж и Виена, показва анализ на данни на компанията Prequin за инвеститори, фондове и големи сделки.

Данни на Европейската централна банка (ЕЦБ) показват, че фондовете за недвижими имоти в еврозоната са достигнали 1 трлн. евро през 2021 г., колкото размера на брутния вътрешен продукт на Испания, спрямо около 350 млрд. евро през 2010 г. Смята се, че жилищните имоти стават все по-важна част в портфейлите им с активи.

Между 2012 и 2021 г. броят на големите сделки с жилищни имоти с участието на институционални инвеститори е нараснал най-много в Германия (от 16 на 92), Дания (от 2 на 13) и Нидерландия (от 2 на 60).

Компанията за частни капиталови инвестиции Blackstone, която е най-големият институционален собственик, управлява фондове на обща стойност около 730 млрд. долара, от които 230 млрд. долара са насочени към недвижими имоти към септември 2021 г. Blackstone, която обяви рекордна печалба през октомври 2021 г., притежава 65 хил. жилища в пет европейски страни.

В момент, когато редица страни в Европа са изправени пред затруднения заради високите наеми, цени на жилищата и сметки за енергия, ролята на институционалните собственици на имоти на жилищния пазар става все по-често мишена на обществено недоволство.

Ирландското правителство увеличи миналата година на 10% гербовия налог за покупка на повече от десет жилища в опит да обезкуражи покупките на повече от един дом от големи инвеститори.

Лявото правителство в Испания иска да забрани продажбата на социални жилища на инвестиционни фондове и да наложи контрол върху наемите.

Жителите на Берлин гласуваха на референдум миналата година за предложение жилища, притежавани от частни компании за недвижими имоти с над 3000 жилищни единици, да бъдат иззети и да се превърнат в публична собственост.

Ниските лихви насърчават инвеститорите да търсят доходност извън „традиционни“ активи като държавни облигации и да се насочат към нови класове активи, включително жилища.

По данни на Prequin над 4000 институционални инвеститори са насочили около 3,6 трлн. долара от активите си за 136 трлн. долара в европейски недвижими имоти през август 2021 г. От тях 1325 инвеститори са имали жилищни активи в портфейлите си. Смята се, че стойността на имотните портфейли, които включват и жилища, е около 2 трлн. долара.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от По света
Жилищни сгради в Ню Йорк ще бъдат продадени за рекордните 1,75 млрд. долара