IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите жилищни пазари в света ще растат през тази и следващата година

Рискът увеличилите се случаи на коронавирус да извадят от релси жилищния пазар е нисък, смяатат анализатори

13:27 | 03.02.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Roger Kisby/Bloomberg</em></p>

Снимка: Roger Kisby/Bloomberg

Перспективите пред големите жилищни пазари в света са по-светли от първоначалните очаквания благодарение на прогнозите за широко възстановяване на икономиката и паричните облекчения, а рискът увеличилите се случаи на COVID-19 да повлияят негативно на активността е нисък, сочи допитване на Ройтерс.

Над сто милиона души са заразени с коронавируса, което доведе до здравна криза и дълбока икономическа рецесия, но благодарение на фискалните и паричните стимули и разпространението на ваксините световната икономика е напът да се възстанови тази година.

Макар да се очаква, че вече високата безработица, породена от пандемията, ще продължи да расте, допитването между 15 януари и 1 февруари сред над 130 анализатори на имотния пазар сочи, че средните цени на жилищата ще нараснат през тази и следващата година в повечето страни, включени в анкетата.

За сравнение, през септември прогнозите в голяма част от случаите бяха песимистични.

Очаква се възстановяването на икономиката, разхлабената парична политика, правителствените стимули, натрупаното търсене и ограничените наличности да подкрепят жилищния пазар в различна степен в Австралия, Великобритания, Канада, Дубай, Индия и САЩ.

„Стабилно възстановяване на икономиката, засилено от нови фискални стимули, все още ниските лихви по ипотечните кредити и незадоволеното търсене трябва да продължат да подкрепят продажбите на жилища и строителството през 2021 г.“, коментира Грегъри Дако, главен икономист за САЩ в Oxford Economics.

„Очакваме известно постепенно забавяне на ръста на цените през 2021 г. с охлаждането на продажбите на жилища, но ограничените наличности ще задържат жилищните цени на стабилна основа“, допълва той. Жилищен Жилищен

Три четвърти, или 77 от 102 анализатори, казват в отговор на допълнителен въпрос, че рискът нарасналите случаи на COVID-19 да извадят от релси жилищните пазари тази година е нисък.

Макар че американската икономика се сви миналата година с най-резкия си темп от Втората световна война заради пандемията, това почти не повлия на активността на жилищния пазар и се очаква секторът да запази имунитета си и тази година.

Въпреки ръста през последно време на заразените с коронавирус и възобновените ограничения в САЩ цените на жилищата се очаква да растат през идните две години, а активността да остане силна.

„Ръстът през последно време на случаите на COVID-19 няма никакво осезаемо въздействие, като трансакциите са близо до рекордни нива въпреки рекордния ръст на случаите“, коментира Брет Райън, старши икономист за САЩ в Deutsche Bank.

„Натрупаното търсене от блокадите заради COVID-19 по-рано през годината скоро ще започне да отслабва и сделките вероятно ще се нормализират. Още жилища ще излязат на пазара с ускоряването на ваксинациите по същото време, когато започнат да се усещат базовите ефекти”, допълва той. Жилищен Жилищен

В отговор на въпрос за основните двигатели на жилищния пазар тази година над 55% от анкетираните, или 57 от 101, са избрали възстановяването на икономиката и смекчената парична политика.

От останалите 20 анализатори са посочили желанието за по-голяма жилищна площ, а 18 – успешното разпространение на ваксините, шестима души са избрали фискалните стимули.

Очаква се цените на жилищата в Австралия и Канада да нараснат значително през тази и следващата година, подкрепени от ниските лихви по ипотечните кредити и големите фискални разходи.

На въпрос какво е по-вероятно за активността на жилищния пазар 58 от сто респонденти са заявили ускоряване. Останалите очакват забавяне.

Очакванията за жилищните пазари във Великобритания, Дубай и Индия са до известна степен по-скромни в сравнение с останалите страни.

Цените на жилищата в Индия се очаква да нараснат съвсем леко тази година въпреки възстановяването на икономиката и политиките в подкрепа на пазара, а според прогнозите жилищните цени в Дубай ще намаляват с по-бавен темп тази и следващата година в сравнение с предходното допитване.

Очаква се цените на жилищата във Великобритания да останат непроменени тази година.

„Макар да очакваме силно начало на годината, смятаме, че инерцията ще се забави след края на ваканцията за гербовия налог (данъка върху имотните продажби) през април. Към края на годината жилищният пазар трябва да се нормализира“, смята брокерът Анейша Бивъридж от компанията Hamptons International.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Zemedelec
преди 3 години
Пазарът ще расте друг път! Положението е *** тате баница!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Големите жилищни пазари в света ще растат през тази и следващата година Не бе, то и населението в нормалните държави расте!А ние не сме такава, при нас намалява!!Но пък цените трябва да растат! Ура другари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още