Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Големите собственици на имоти в Германия смекчават тона за тавана на наемите

Според Vonovia мярката е по-добра от превръщането на Берлин в Лондон

Големите собственици на имоти в Германия смекчават тона за тавана на наемите

Снимка: Архив Ройтерс

Най-големият собственик на жилища в Германия Vonovia призова властите в Берлин да използват плана си за замразяване на наемите като възможност за намиране на дългосрочни решения на жилищната криза в града и да предотвратят превръщането му в Лондон, съобщава Bloomberg.

Намерението на властите в германската столица да наложат таван на наемите за пет години, който трябва да влезе в сила през 2020 г., ще даде време на града да се справи с дълбоките проблеми, заяви главният изпълнителен директор на Vonovia Ролф Буш по време на събитие в Мюнхен. Сред тях са недостигът на жилищни площи на разумни цени и множество сгради, които се нуждаят от ремонт.

„Не искаме градове като Лондон, където само супер богаташите могат да си позволят да живеят в централни квартали", заяви Буш. Vonovia притежава апартаменти, в които живеят около един милион души.

Със замразяването на наемите властите в Берлин предприемат най-радикалната стъпка до момента, за да защитят жителите от жилищната криза, която се превръща във все по-голям политически проблем на много места по света. Ходът може да отблъсне инвестиции и да блокира всичко – от смяната на прозорци до строителството на така необходимите нови апартаменти.

Още по темата
Буш подчерта мащаба на проблема, като посочи, че имотната индустрия в Германия се нуждае от допълнително финансиране от най-малко 80 млрд. евро (91 млн. долара) на година през идните десет години, за да преодолее основните проблеми на пазара. Самата Vonovia няма да бъде засегната сериозно от замразяването на наемите, тъй като само 10% от имотите й са в Берлин, заяви Буш.

Контрамерки

Примирителните коментари от Vonovia показват как големи собственици опитват да променят имиджа си на имотни хищници и да намалят риска от въвеждането на още регулации. Deutsche Wohnen, която притежава около 112 хил. апартамента в Берлин, съобщи, че ще обвърже повишаване на наема в бъдеще със заплатите, „така че едно домакинство да трябва да отделя максимум 30% от нетните си приходи“ за наем, като се изключи отоплението.

Усилията на Берлин за защита на наемателите, каквито са повечето от жителите на града, се отрази зле и на двете компании. Книжата на Deutsche Wohnen поевтиняват с около 22% този месец, а тези на Vonovia губят 9% от стойността си.

„Искаме да подобрим състоянието на германския жилищен пазар и в бъдеще ще вземем повече предвид индивидуалните възможности на наемателите ни“, заяви Михаел Зан, главен изпълнителен директор на Deutsche Wohnen в комюнике в понеделник.

Тонът на Зан беше по-мек в сравнение с коментарите му през почивните дни. В интервю за берлинския вестник Tagesspiegel am Sonntag той предупреди, че замразяването в настоящата си форма може да причини „хаос и разногласие“.

Vonovia, от своя страна, отговори миналия месец на недоволството от растящите наеми с „преформулирана“ бизнес философия, която ще помага за осигуряването на повече достъпни жилища и ще разрешава „належащи обществено-политически проблеми“.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
WeWork форсира излизането си на борсата