IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google купи парцел близо до бъдещ център за данни на Apple в Дания

Facebook също има планове да изгради център за данни в страната

22:07 | 17.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Технологичният гигант Google съобщи, че е купил парцел в Южна Дания, съседен на бъдещ център за данни на Apple, за да е сигурен, че ще има възможност да построи и той такъв център там, информира Ройтерс.

Apple обяви през юли, че ще похарчи около 950 милиона долара за строежа на център, като откриването му се предвижда да бъде през 2019 година. Ако Google последва Apple, това ще превърне района в един от най-големите комплекси с центрове за данни, уточни община Абенра.

Това е страхотна новина, заяви министърът на енергетиката Ларс Кристиан Лилехолт пред Ройтерс днес.

Това е сигнал, че Google имат планове за Дания и мисля, че е така, защото имаме едни от най-ниските цени на електроенергия в Европа за компаниите, енергията ни е една от най-зелените и имаме висока сигурност на доставките, посочи той в телефонно интервю.

През януари Facebook обяви планове да изгради център за данни в Оденсе в Централна Дания, който ще бъде третият извън САЩ.

Освен новите 131 хектара в Абенра Google притежава също така парцел от 73 във Фредерисия на 80 километра северно от Абенра.

Google все още няма планове за парцела, но иска да си подсигури възможност да разшири центровете си за данни в Европа, ако се наложи, посочи говорителка пред Ройтерс.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още