IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Как Интернет на нещата създава по-умни градове

Инвестициите в умни градове ще достигнат 158 млрд. долара до 2022 г.

17:53 | 01.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Като тихата сила, която предизвика революция в нашия свят, технологиите сега се използват за управление на бързата урбанизация и създаването на по-умни градове, пише Visual Capitalist.

Сайтът публикува графика на компанията Raconteur, която изследва как Интернет на нещата (IoT) става жизненоважен компонент в създаването на по-ефективни и устойчиви градове и илюстрира нарастващото му влияние върху хората и планетата.

Растежът на умните градове

От 1950 г. насам броят на хората, живеещи в градовете, е нараснал близо шест пъти – от 751 млн. до над 4 млрд. през 2018 г. Това означава, че над половината от световното население обитава градове. Очаква се през следващите 30 години градовете да прибавят още 2,5 млрд. души.

Продължаващата миграция към градски райони подлага на по-голям натиск обществените услуги и градското планиране. В резултат на това градовете задействат решения, стимулирани от технологиите и данните, за да намалят натиска от този растеж.

Според прогнозите разходите за развитие на умни градове ще достигнат 158 млрд. долара до 2022 г., а значителен растеж се очаква от нововъзникващи иновации като устройства, които снабдяват полицията с информация в реално време, свързаност на колите, която им позволява да комуникират с други коли, транспортната инфраструктура и пешеходците, отворени данни, до които всеки може да има достъп и допринасят за прозрачността на управлението, умно събиране на боклука чрез захранвани от слънцето и снабдени със сензори умни кофи за боклук, които позволяват на фирмите за чистота да следят нивата на отпадъците и да оптимизират използваното от тях гориво, платформи за умни градове, които събират данни от различни области като нива на замърсяване и гъстота на трафика.

Тези технологии може да променят значително градовете, които искат да ги използват. Технологиите на умните градове имат силата да подобрят здравето и благосъстоянието на гражданите, като в същото време предлагат нови пътища за икономическо развитие.

Безопасност

За да засилят обществената безопасност, градовете въвеждат проследяване на престъпността в реално време, засичане на изстрели и полицейски инструменти за прогнозиране, които помагат за откриването на потенциални огнища и предотвратяването на престъпленията.

По данни на компанията McKinsey използването на тези технологии може да намали престъпността и жертвите с 8% до 10% и да спаси до 300 живота на година в градове с размер на населението и брой на престъпленията, сходни с тези в Рио де Жанейро.

Транспорт

Тъй като все повече коли се присъединяват към екосистемата на Интернет на нещата, транспортната индустрия и IoT логистиката расат. Очаква се разходите да достигнат над 43 млрд. долара до края на тази година.

Иновации като умни пътища, които подкрепят автономните коли, започват да получават повече инвестиции от градовете. Тези пътища ще могат да общуват с автоматизирани коли, за да гарантират безопасността на шофьорите и да оптимизират по-добре трафика, потенциално намалявайки средното време за пътуване с 30 минути.

Здраве

Технологиите предлагат нови стратегии за предотвратяването и лекуването на хронични заболявания. В Китай дронове с технология за лицево разпознаване се използват за следене на заразените с коронавирус, за да се гарантира, че те няма да нарушат карантината и така да допринесат за разпространението на вируса.

Но най-ефективната употреба на технологиите са базираните на данни грижи за здравето на майките и децата, които разчитат на използването на анализ за идентифициране на млади майки и насочване на родителски и постродилни образователни кампании към тях. Намесата за предотвратяване на заболявания, преди те да настъпят, се оказва особено ефективно в градове с висока заболеваемост и нисък достъп до здравни грижи като Лагос в Нигерия. Умни Умни

Новите технологии намаляват бремето на хроничните болести в градовете, измерено чрез показателя „години живот в боледуване или инвалидност“ (DALY) на СЗО, който е равен на една изгубена година живот в здраве заради прихващане на заболяване. Например, използването на базирани на данни грижи за майчиното здраве може да намали показателя с над 5%.

Околна среда

Макар че значителен процент от емисиите на парникови газове идват от градове, те може да бъдат намалени с до 15% с решения за умните градове чрез намаляване на производството на електричество и отопление.

Умните градове ще играят важна роля и за намаляването на потреблението на вода. Приложения като умни системи за напояване и наблюдаването на качеството и потреблението може да спестяват на градовете между 25 и 80 литра вода на човек на ден.

Умни градове, ръководени от гражданите

Все по-голямото навлизане на 5G може да помогне за стимулиране на икономическите и социалните ползи. С високата си скорост и възможност да подкрепя повече устройства 5G може да се превърне в определяща характеристика на следващото поколение иновативни проекти, свързани с умните градове. Това обаче не е единственият модел.

Някои по-нови модели на умни градове залагат на принципите на равенството и социалното включване. Например, Виена редовно оглавява индекса на умните градове заради обхватния начин на прилагане на инициативи в тази област. Градът защитава социално балансирани решения, които включват граждани от всички социо-икономически и възрастови групи.

Виена е само един от многобройните европейски хъбове, които вече са лидери по обем на инвестиции в проекти, свързани с умни градове. Очаква се Старият континент да има 53 млн. активни IoT връзки до 2025 г.

Макар че всеки град има различна стратегия, гражданите ще се окажат техният най-важен актив. На фона на многобройните нови приложения на умните градове, които ще се превърнат в нещо обичайно през следващото десетилетие, е ясно, че хората ще бъдат в основата на извличането на истинския им потенциал.

Още графики вижте тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още