IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Най-горещите пазари за луксозни имоти в света

Разглеждайки пазарите, може да отделим такива, които винаги са горещи и други, които привличат интереса само в определен момент

22:15 | 06.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Независимо дали става въпрос за имот от над 900 кв.м в Бел Еър или за изискан мезонет в Монако с гледка към пристанището, купувачите на луксозни имоти обикновено са доста целенасочени, коментира VisualCapitalist.

Всъщност най-силните пазари за луксозни имоти може да бъдат открити концентрирани само в няколко града от световна класа като Хонконг, Лондон или Ню Йорк или на луксозни дестинации като Кан или Хамптънс в близост до Ню Йорк. Това са вечни места с такива удобства и дейности, които да се харесат на множество богати лица.

В същото време обаче не е лесно да се предскаже кое ще е модерно в даден момент. Много жилища сменят собственика си всяка година, а това се случва в резултат на глобални макроикономически тенденции, политическа среда, променящи се вкусове, спекулации и промени на местно ниво.

На пазара за луксозни жилища бумът тази година може да се превърна в срив през следващата – зависи кой купува и кой продава и защо.

Както при недвижимите имоти по принцип, цените на са еднакви навсякъде.

В Монако, например, луксозен имот струва по над 58 хил. долара за кв.м. Интересното е, че същата площ може да бъде закупена за частица от тази цена за само 11 500 долара в Лос Анджелис или 8940 долара в Хаваи.

В същото време определено може да отделим пазари, които винаги са горещи и такива, които привличат интереса само в определен момент. Доклад от 2017 г. на International Real Estate към Christie’s разделя пазарите според два показателя: Luxury Index и Luxury Thermometer.

Първият измерва вечно горещите пазари, например Ню Йорк или Хонконг, където се случват по-голямата част от луксозните продажби като цяло. Вторият е базиран на това, което е привлекателно дадена година. Това може да не са най-големите пазари, но със сигурност са тези, към които има сериозен наплив от активност и интерес.

След Brexit Christie’s отбелязва, че продажбите на луксозни жилища за над 1 млн. долара са спаднали с 35% през 2016 г. Не е изненадващо тогава, че Хонконг е изместил Лондон като водещият град за луксозни недвижими имоти, сочи индексът. Интересното е, че само четири години по-рано Хонконг е бил едва на четвърто място.

Водещите градове в топ 10 остават сравнително постоянни, сменяйки само позициите си през годините. Най-рязък спад отбелязва Париж, който от пето място през 2012 г. достига до 8-мо през 2016 г.

Канадският пазар продължава да е изключително нажежен, като продажбите на луксозни имоти са нараснали с 83% за една година. Манията за имоти във Ванкувър бе леко потушена след въвеждането на 15% данък върху международните продажби. В резултат на това купувачите все повече се насочат към съседния Виктория, който е на 2-ро място по показателя Luxury Thermometer за 2016 г.

Водещ е друг град в Канада – Торонто, а на трета позиция е Сан Франциско. Все по-голям интерес има и към Австралия, като два града – Оукланд и Сидни, са в топ 10 на най-привлекателните градове за луксозни имоти през 2016 г.

Други подобни графики разгледайте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още