Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Графика на деня: Супер високите небостъргачи през последните 20 години

Към момента в света се изграждат 132 супер високи структури в различни фази на строеж

Графика на деня: Супер високите небостъргачи през последните 20 години

Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

В края на 20-и век супервисоки небостъргачи – сгради с височина над 300 метра, все още бяха нещо ново за света, пише Visual Capitalist.

По онова време съществуваха само 24 супер високи небостъргача, половината от които се намираха в американски градове. Списъкът включваше култови структури като Емпайър Стейт Билдинг и Уилис Тауър, както и по-нови забележителности като Bank of America Plaza в Атланта.

С изключение на оригиналните кули на Световния  търговски център в Ню Йорк всички тези прочути сгради още съществуват. Сега обаче те споделят небосвода с много по-големи небостъргачи.

20 години на строителство на супервисоки небостъргачи

През 21-и век всяка година е бил завършван поне един супервисок небостъргач. Само през 2019 г. светът е построил повече от тези невероятни структури от общия брой съществуващи небостъргачи през 1999 г.

Още по темата
С дейност, която отразява бързия ръст на икономиката му, Китай е очевидният фокус в разговора за небостъргачите. Най-населената страна в света строеше усилено през последните години, като дейността се разпростря в цялата страна. Цели 30 китайски града прибавиха супер високи небостъргачи към небосвода си през последните две десетилетия.

Вертикалните конструкции в САЩ са били съсредоточени предимно в един от първите хъбове за небостъргачи – Ню Йорк. В дългата история на строителството на небостъргачи в Ню Йорк е интересно да се отбележи, че осем от десетте най-високи сгради в града са били построени през последните 15 години.

Разбира се, разговор за небостъргачи би бил непълен, без да се спомене Дубай. Никой друг град в света не може да се сравни с мащаба на супер високите небостъргачи там, което е забележителен подвиг предвид размерите на ОАЕ в сравнение с другите две водещи страни – Китай и САЩ. През последните 20 години Дубай е прибавил 23 супер високи небостъргача в небосвода си, включително четири, които са по-високи от Емпайър Стейт Билдинг. Забележителното е, че днес има други десет сгради в строеж, които надхвърлят прага от 300 м.

Какво крие бъдещето?

Процесът от проектирането до завършването на супер високи небостъргачи може да отнеме години, особено като се има предвид, че тези амбициозни структури се извисяват все по-високо в небето. Например, финансовият център Ping An в Шънджън беше предложен за първи път през 2008 г., но беше завършен едва през 2017 г.

Многогодишният процес е показателен за небостъргачите, които са на етап на изграждане. Според CTBUH в момента в света има 132 супер високи небостъргача в различни фази на строителство. Това е над пет пъти повече от съществуващите супер високи структури, които са се издигали в небето в началото на новото хилядолетие. Сред новите небостъргачи е Jeddah Tower в Саудитска Арабия, която ще бъде първата висока сграда, която ще достигне прага от един километър, подобрявайки рекордната височина на Бурдж Халифа.

През идните 20 години с промяната на икономиката и напредъка на архитектурните иновации предстои да видим каква височина ще достигнат бъдещите небостъргачи.

Още графики вижте тук. 

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Как смущенията във веригите на доставки на стоки влияят на строителството