IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Груповото финансиране - новият начин за инвестиции в имоти в Азия

Сингапурската краудфъндинг компания CoAssets разширява дейността си, стъпвайки и на австралийския пазар

12:34 | 09.07.15 г.
<p>
	Сингапур.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сингапур. Снимка: Ройтерс

Краудфъндингът*, който стана популярен начин за стартиращи компании и предприемачи със странни идеи да събират пари, за да реализират проектите си, прави следващата стъпка напред. Сингапурската компания CoAssets, която предоставя групово финансиране на недвижими имоти, се качи на по-младата фондова борса в Австралия, за да представи алтернативния си инвестиционен модел сред повече клиенти, съобщава CNBC.

CoAssets цели да „свърже“ проекти за недвижими имоти с инвеститори, независимо дали става въпрос за мецанин заеми за строители или за капитал на физическа собственост. В сряда акциите на компанията, която е първата платформа за групово финансиране на проекти за недвижими имоти в Югоизточна Азия, бяха вписани на борсата National Stock Exchange of Australia (NSX) под кода „CAX”.

Идеята за краудфъндинг на жилища стартира в САЩ и Обединеното кралство с голям успех за компании като RealCrowd и FundRise, но остава сравнително непозната концепция в Азия.

Съоснователят и главен изпълнителен директор на CoAssests Гети Го заяви, че предпазливите строители предпочитат традиционните източници на финансиране като банкови заеми, а от друга страна някои инвеститори са обезпокоени от рисковете, свързани с новия инвестиционен инструмент.

„От гледна точка на измамите с недвижими имоти признаваме, че съществуват много опасения, когато става въпрос за краудфъндинг, затова искаме да направим всичко както трябва и, вписвайки се на борсата, показваме, че може да ни се има доверие, казва Го.

От стартирането си през 2013 г. CoAssets е предоставила групово финансиране за повече от 36 млн. синг. долара (26 млн. долара) за над 15 жилищни и бизнес проекта за недвижими имоти в Азия със средна възвращаемост от 6-17%. Инвеститорите могат да се включват с най-малко 1000 синг. долара или да се присъединят към малка група от акционери, координирани от CoAssets.

Преди вписването си на борсата финансовите сметки на платформата за групово финансиране бяха подложени два пъти на одит от трети страни в Сингапур и Австралия.

„В крайна смета се подлагаме на високо ниво на контрол, за да впечатлим пазара и акционерите и да им покажем, че дейността ни е сериозна не само в Сингапур, но и в региона“, казва Го.

Заради сравнително малкия пазар в Сингапур през тази година CoAssets ще се фокусира върху присъствието си в Австралия, тъй като смята, че страната е по-гостоприемна към интернет базирани компании в сравнение с останалите държави в региона.

Но с по-добрия пазар идва и по-остра конкуренция. През 2014 г. в Австралия вече се появиха няколко стартъп компании за групово финансиране на недвижими имоти като CrowdfundUp и BrickX.

Гети Го обаче е убеден, че CoAssets има печелившо предимство: „компанията е създадена и работи от две години насам, като сме събрали повече от 36 млн. долара за нашите сделки, а конкурентите ни са все още в начална фаза. В момента сме на различен етап на разрастване“.

Освен към Австралия CoAssets обръща поглед и към две други страни от Югоизточна Азия: Малайзия и Индонезия. В Малайзия компанията планира да управлява платформа за групово финансира на капитал, след като страната стана първата в региона, която прие закон за този вид платформи, след като даде разрешение за дейност на шест подобни оператора през миналия месец.

* на английски: crowdfunding – групово финансиране

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още