Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Гръцката централна банка отправи първо предупреждение за имотния пазар

Заради силната зависимост на пазара от туризма цените на жилищата ще бъдат подложени на натиск, очаква банката

Гръцката централна банка отправи първо предупреждение за имотния пазар

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Първият предупредителен сигнал за имотния пазар в Гърция дойде миналия петък от Гръцката централна банка в разгара на пандемията от коронавирус. Анализатори на банката казват, че несигурността за по-широките последици върху местната и световната икономика създава нови условия с потенциално значително въздействие върху пазара на недвижими имоти поне в краткосрочен план, пише гръцкият вестник „Катимерини“.

„Предвид силната зависимост на имотния пазар от туризма и други сектори на икономиката, се очаква цените на жилищата да изпаднат в стагнация през първите няколко месеца на 2020 г. или в някои случаи да бъдат подложени на натиск. Неговата степен ще зависи основно от това колко време ще продължи настоящата извънредна обстановка. Местното и чуждестранното търсене ще скочи веднага след връщането на нормалността“, съобщи банката.

Още по темата
През последните няколко години гръцкият имотен пазар разчита силно на чуждестранните купувачи, тъй като по-голямата част от търсенето идва от чужбина. През 2019 г. нетният приток на капитали от чуждестранни инвеститори е възлизал на приблизително 1,5 млрд. евро, което е ръст с 28,5% спрямо 2018 г., сочат данните на Гръцката централна банка. Голям дял от инвестициите са били насочени към жилищните имоти в популярни летни дестинации или в централните части на Атина и в южните околности на града.

Това доведе до значителен ръст на продажните цени. Цените на жилищата в Гърция скочиха със 7,2% през миналата година спрямо 2018 г., а в Атина ръстът достигна 10,4%. Но както отбелязва Гръцката централна банка, ръстът на цените и търсенето не са обхванали целия пазар, главно заради предпочитанието на чужденците към конкретни локации.

Поради това е ясно, че едно от условията за окончателен и пълен скок на имотния пазар е засилването на вътрешното търсене, което се очаква да стане постепенно, в съчетание с още  по-голямо подобряване на икономиката.

Освен от цените постепенното подобряване на жилищния пазар в Гърция се потвърждава и от повишаването на инвестициите в жилищни имоти в контекста на строителната дейност, която е нараснала с 12,1% през 2019 г. на годишна база, след скока със 17,2% през 2018 г. Въпреки това тя остава на ниско ниво с дял от едва 0,8% от брутния вътрешен продукт.

Значително подобрение имаше и при бизнес имотите, чиито цени през първото полугодие на 2019 г. (последното, за което са налични данни) нараснаха с 6,7% за офисите и 9,7% за магазините в Атина.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Британците търсят по-големи имоти, продавачите искат по-високи цени