IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция одобри продажбата на 30% от Атинското международно летище

То е притежание на гръцкия фонд за развитие на активите

18:59 | 11.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцкото правителство взе решение за "незабавна продажба" на 30-процентен дял от международното летище "Елефтериос Венизелос" в Атина, притежавано от гръцкия фонд за развитие на активите, съобщава АНА-МПА.

Решението е взето на заседание на Правителствения съвет за икономическа политика, председателствано от премиера Кириакос Мицотакис.

Финансовият министър Христос Стайкурас заяви след заседанието, че в идеологията на правителството приватизациите се разглеждат като инструмент за развитие на икономиката, стига те да са извършени при пълна прозрачност и в съответствие с обществените интереси, а не само като начин за увеличаване на държавните приходи.

"Днес ние прилагаме още едно обещание, което сме дали. Това е първият приватизационен процес на настоящото правителство. Трябва да се отбележи, че обещания за извършване на определени приватизации бяха дадени и от предишното правителство, но, естествено, никога не бяха осъществени", добави той.

Източници от финансовото министерство заявиха, че са дадени инструкции на фонда за развитие на активите незабавно да продължи процеса на набиране на оферти за летището, който започна на 28 юни. Крайният срок на търга беше определен за 30 септември, но той може да бъде удължен.

Една от пречките, според източниците, е изискването след продажбата на 30-процентния дял гръцката държава да притежава два поста в управителния съвет на летището, единият от които трябва да бъде на председателя на съвета, посочва агенцията.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още