IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция прехвърли управлението на 14 регионални летища на Fraport

Правителството на Алексис Ципрас осъществи първата си голяма сделка по раздържавяване на активи

15:59 | 14.12.15 г.
Гърция прехвърли управлението на 14 регионални летища на Fraport

Гръцкото правителство подписа първия си голям договор по отношение на раздържавяването на активи, съобщи Ройтерс. Кабинетът на крайнолявата Сириза сключи договора с Fraport, чрез който отдава правото за управлението на 14 регионални летища в страната.

Сумата, която държавата ще получи, е 1,2 млрд. евро. Задължението на летищния оператор и неговия гръцки партньор – енергийната компания Copelouzos, е да управляват летищата за срок от 40 години и да инвестират 330 млн. евро в тяхната модернизация до 2020 година.

Компаниите получават правото да управляват летищата в някои от популярните туристически дестинации, сред които и островите Корфу и Санторини. Годишно консорциумът ще има задължение да плаща такси в размер на 23 млн. евро за гръцката хазна.

Разпродажбата на държавни активи в Гърция е на дневен ред от сключването на първата спасителна програма през 2010 година. Оттогава досега обаче Атина е успяла да набере в специално създадения приватизационен фонд едва 3,5 млрд. евро, при заложени 50 млрд. евро.

Една от причините за това е липсата на политическа воля за раздържавяване, отбелязва още Ройтерс.

Сделката с Fraport се подготвя от години. В началото на 2015 година новоизбраното ляво правителство на страната замрази работата по приватизацията на държавни активи с мотива, че някои от постигнатите договорки не са изгодни за Гърция.

Подписването на договора с Fraport обаче може да покаже желанието на правителството да изпълни исканията на кредиторите на страната. В бюджета за догодина са заложени поне 3 млрд. евро приходи от приватизация на активи. В допълнение Атина ще покаже и желание да привлече чужди инвеститори, посочва още Ройтерс.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още