IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция прекратява процедури за приватизация на държавни активи

Пристанището в Пирея и държавната електрическа компания няма да бъдат продадени

22:09 | 28.01.15 г.
Гърция прекратява процедури за приватизация на държавни активи

Новото гръцко правителство иска да спре няколко процедури за приватизация, включително и тази за пристанище Пирея и на основната държавната електрическа компания, предаде АФП, като се позовава на членове на правителството.

"Ние ще спрем приватизацията на пристанищата в Пирея и в Солун, както е записано в програмата на СИРИЗА, която спечели изборите”, посочи заместник-министърът на търговския флот Теодорос Дрицас в края на първото заседание на новия кабинет, ръководено от премиера Алексис Ципрас.

Приватизацията на пристанище Пирея, най-голямото в страната, е най-важният проект от мащабния план за раздържавяване, изискан от международните кредитори на страната. Китайският конгломерат Cosco вече придоби два терминала на пристанището и се очакваше да изкупи 67 процента от държавните дялове в компанията, управляваща съоръжението.

Процесът на приватизация бе стартиран от предишното коалиционно правителство на Андонис Самарас. В Пекин говорителят на китайското министерство на външните работи Хуа Чунин реагира умерено. "През 2008 г. конгломератът Коско получи концесия, за да развива двата основни терминала за контейнери на пристанище 
Пирея. Този проект е образец за взаимноизгодно сътрудничество между двете страни и ние смятаме, че двете правителства ще пожелаят да продължат сътрудничеството в различни сектори, тъй като то носи ползи за двата народа", посочи говорителят пред журналисти.

Същевременно гръцкият министър на енергетиката Панайотис Лафазанис заяви пред телевизионните канали Мега и Скай, че правителството възнамерява да не приватизира, както бе предвидено, държавната електрическа компания. "Ние искаме да направим така, че токът да е евтин, за да подобрим конкуренцията, една нова продуктивна държавна електрическа компания ще помогне за напредъка на страната", каза той.

Гръцкият парламент одобри това лято проектозакон, регламентиращ приватизацията на държавната електрическа компания, в която държавата има 51 процента участие. Лафазанис заяви също, че ще бъдат преразгледани всички споразумения на компанията с други фирми, за да се "избавим от тези, които са били сключвани с грабителски интереси", съобщава ТАСС. 

Той посочи също, че ще бъде отменена и приватизацията на гръцката петролна компания Хеленик петролиум.
Министърът съобщи, че ще бъде изцяло реализирано обещанието в програмата на СИРИЗА за безплатно предоставяне на електроенергия на гражданите от нуждаещите се социални групи.

Лафазанис заяви, че новото правителство ще подкрепя производството на електроенергия от възобновяеми източници и основно малки енергийни компании, които да могат да оцелеят в сегашните трудни условия.
Същевременно гръцкият заместник-министър на икономиката, отговарящ за инфраструктурата, транспорта и комуникационните мрежи, Христос Спирдзис посочи пред телевизия Мега, че "становището на правителството е да спре приватизациите, отнасящи се до инфраструктурите, като регионалните летища".

Гърция пое ангажимент през 2010 г. към международните кредитори ЕС и МВФ да приложи мащабна програма за приватизации, за да попълни държавните каси. Забавянето в изпълнението на този план е една от пречките за напредъка в обсъжданията между Атина и международните й кредитори.

Междувременно новият гръцки финансов министър Янис Варуфакис поиска ново общоевропейско споразумение, което да подпомогне за икономическия подем на Европа.

Обещавайки "умерен жизнен стандарт", новият министър потвърди в същото време, че страната ще "обърне страницата на политиката за икономии" и че той е готов да преговаря с международните кредитори ЕС и МВФ по този въпрос. "Ние не искаме дуели между Гърция и Европа, нито заплахи или напрегнато очакване кой ще отстъпи пръв", добави министърът по адрес "специално на чуждестранния печат, който залага на битка между Гърция и ЕС". "Ние искаме ново отношение на доверие и искреност", подчерта той.

"Европа доказа, че може да намери решения и да избегне ултиматуми", каза Варуфакис, като изтъкна "отличната атмосфера", в която е преминал първият му телефонен разговор с ръководителя на Еврогрупата Йерун Дейселблум.
Варуфакис, който от избухването на дълговата криза не спира да критикува логиката на спасителната програма на ЕС и МВФ за страната, повтори, че трябва да се обърне страницата с грешката, допусната при налагането на този план през 2010 г.

Спасителната програма, изработена с цел предотвратяване на фалит на Гърция и срив на еврото, бе придружена от заеми в размер на 240 милиарда евро в замяна на строга политика на икономии, която доведе страната до дълбока рецесия и скок на безработицата, припомня АФП.

Гръцкото правителство планира също така за се откаже от ол инклузива, за да насърчи развитието на местния туризъм.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още