IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция търси компромисно решение за възбраните

Законодателната система в Гърция като цяло работи в полза на кредитополучателите и много от тях не погасяват вноските си по ипотеки, защото не искат

12:42 | 04.09.13 г.
Гърция търси компромисно решение за възбраните

Когато след влизането на Гърция в еврозоната лихвите паднаха, апартамент на първа линия до брега или селска къща с лозе изведнъж се превърнаха в достъпна инвестиция за жителите на градовете от средната класа, пише Financial Times.

Бумът на пазара на ваканционните жилища обаче, предизвикан от лесните ипотеки, се превърна в шумно спукал се балон, след като страната изпадна в рецесия, която остави след себе си купища недовършени сгради, фалирали местни подизпълнители и изпаднали в дълбоки финансови проблеми собственици, неспособни да погасяват месечните си вноски по кредитите.

През декември предстои да изтече предпазна забрана за налагането на възбрани върху имоти, чиито собственици дължат по-малко от 200 хил. евро. Международните кредитори оказват натиск върху правителството да позволи на банките да предлагат жилища и бизнес помещения на търг, за да може да се подобри ликвидността и да се съживи пазарът на имоти.

Около половин дузина депутати от двете управляващи партии обаче твърдят, че ще гласуват против премахването на забраната, което е достатъчно, за да се запази мярката. В тази ситуация финансовото министерство търси компромис, който би защитил собствениците на първо жилище, неспособни да покриват вноските по ипотеките си, като в същото време осигури възможност да бъдат преследвани онези, които нарочно не плащат ипотеките си, въпреки че могат да си го позволят.

"Нашите изчисления са, че близо 30% от хората с ипотеки, които закъсняват по погасяването им, могат да си плащат, но решават да не го правят", споделя банкер, пожелал анонимност. "Процедурите за тяхното установяване и предприемане на мерки би трябвало да са доста бързи... Междубанковите системи са осъвременени като част от новите мерки за борба с избягването на данъци", допълва той.

По данни на гръцката централна банка 22,9% от жилищните и бизнес ипотеки са били в забава от над 90 дни към края на юни. Общият размер на неизплатените жилищни заеми възлиза на 73 млрд. евро. На купувачите на първи дом се падат около 60% от общо 110-те хиляди ипотеки в забава. Темпото на повишение на тези ипотеки се забавя от началото на тази година, но се очаква отново да се засили през третото и четвъртото тримесечие.

Гърците отдавна възприемат имотите като най-сигурната инвестиция. В годините на бума те масово купуваха по-големи апартаменти, вили в предградията и втори жилища на егейските острови. От 2010 г. обаче цените паднаха с близо 30% и хиляди собственици изпаднаха в отрицателен капитал, т.е. в момента те дължат по ипотеките си повече, отколкото струват имотите им на пазара.

Икономистите твърдят, че законът, забраняващ възбраните, приет от предишното социалистическо правителство с цел да се защитят уязвимите социални групи, е стимулирал т. нар. "стратегически" фалити.

"Законодателната система в Гърция като цяло работи в полза на кредитополучателите... Когато някой загуби работата си, съдът замразява вноските по заемите му без да задава много въпроси", споделя Михаел Масуракис, главен икономист от Alpha Bank в Атина.

Поради слабото законодателство по отношение на неплатежоспособността на физическите лица и натрупаните дела в системата понякога минават до пет години, преди банката да може да оспорва съдебните решения в полза на кредитополучателите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още